Kronik obstrüktif akciğer hastalığında inflamatuar yanıtın takibi - Gürgen, Gizem (My University, 2012)
1.ÖZET Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) çeşitli inflamasyon hücrelerinin ve değişik inflamasyon aracılarının rol oynadığı kompleks kronik inflamatuar bir hastalıktır. Çalışmamıza S.B. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim-Araştırma Hastanesinde KOAH ve akut atak tanısı konmuş 19 erkek hasta ve sağlıklı 20 erkek olgu dahil edilmiştir. Hastaların solunum fonksiyon testleri, biyokimyasal analiz sonuçları, hastalara ait demografik veriler ve c-reaktif protein değerleri takip edilmiştir. Ayrıca inflamasyonun hastalıktaki sonuçlarını değerlendirebilmek için hasta ve kontrol plazmalarında IL-6, TNF- α ve TAT-kompleks düzeyleri ELISA metodu ile incelenmiştir. CRP değerleri KOAH’lı hastalarda kontrole göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p< 0.001). IL-6 düzeylerinde kontrole göre anlamlı bir fark bulunmadı. TNF-α ve TAT-komplex düzeylerinde KOAH’lı olgularda kontrolle karşılaştırıldığında anlamlı derecede azalma bulundu (P< 0.001). Sonuç olarak KOAH’lı olgularda sistemik inflamasyon varlığı yanında protrombotik risk faktörü varlığı tesbit edildi. Inflamasyon derecesinin ve tromboz riskinin hastalık şiddetine bağlı olarak değişebileceği öngörülmektedir. Anahtar Sözcük: KOAH, İnflamasyon, Protrombotik Risk, TAT-kompleksi 2.

INFLAMMATION IN CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE Chronic obstructive pulmonary disease is a complex chronic inflammatory disease that many inflammation cells and different inflammation mediators play role in. 19 men diagnosed with acute attack of COPD disease and 20 healthy men from Sureyyapasa Pulmonary Disease Research Hospital included to our study. Pulmonary function tests, biochemical analysis results, demographic data and C-reactive protein values of the patients was followed. Moreover in order to assess the results of the inflammation on disease, IL-6, TNF-α and TAT complex levels were tested in patient and control groups' plasma with ELISA method. CRP levels was found to be significantly higher in patients with COPD disease compared with the control group (p< 0.001). In IL-6 levels no significant difference was found compared with the control group. Significant decrease was found on TNF-α and TAT-complex levels in patients with COPD disease compared with the control group(P< 0.001). As a result, prothrombic risk factor was determined next to the presence of systemic inflammation in the cases with COPD. It is estimated that he level of inflammation and the risk of thrombosis can be changed according to the degree of the disease. Key words: COPD, Inflammation, Prothrombic Risk, TAT- complex
Keywords: Biyokimya; Hastalıklar