Elektrospinning yöntemi ile yeni polimerik malzemelerin sentezi ve karakterizasyonu - Çakmakçı, Emrah (My University, 2009)
ELEKTROSPİNNİNG YÖNTEMİ İLE YENİ POLİMERİK MALZEMELERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Nanoteknoloji devriminin başlamasıyla birlikte malzemelerin nano boyutta eşsiz özellikler gösterdiği belirlenmiştir. Bu nano malzemeler arasında nanofiberler gösterdikleri üstün özellikler nedeniyle, tıptan endüstriye, ileri teknoloji ürünlerinden askeri amaçlı ürünlere kadar çok geniş bir uygulama alanında kullanılabilmektedir. Nanofiber üretimi için en etkili teknik “Elektrospinning” yöntemidir. Bu, hızla gelişen teknik ile elde edilen fiberlerin özelliklerinin iyileştirilmesi için bir çok modifikasyon yapılmıştır. Bu çalışmada; akrilatlanmış selüloz türevlerinden , UV ile sertleştirilmiş nanofiberler elde etmek için elektrospinning yöntemi ile UV sertleştirme teknolojisi birleştirildi. Akrilatlanmış selüloz asetat bütirat iki farklı yolla sentezlendi. Örnekler çeşitli çözücülerde çözüldü ve foto başlatıcı ile karıştırıldı. Ardından örneklere elektrospinning işlemi ile aynı anda UV ışığı tutularak jetin havadaki uçuşu boyunca polimerize olması sağlandı. Böylece daha dinamik ve hızlı bir üretim metodu geliştirilmesi amaçlandı. Ayrıca sistemde reaktif çözücü kullanılarak çözücü kullanımının azaltılması yönünde öncü bir çalışma yapılmış oldu. Örnekler ESEM analizi ile karakterize edildi.

SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NEW POLYMERIC MATERIALS VIA ELECTROSPINNING METHOD With the start of the nanotechnology revolution it has been identified that materials at the nano level, show unique properties. Among these nano materials, nanofibers can be used in a wide range of application areas from medicine to industry, from high technology products to military purpose products, due to their superior properties. For the production of nanofibers, the most efficient technique is the “Electrospinning” method. Many modifications have been made to improve the properties of nanofibers produced by this rapidly developing technique. In this study, electrospinning technique is combined with UV curing technology for producing UV cured nanofibers from acrylated cellulose derivatives. Acrylated cellulose acetate butyrate was synthesized via two ways. Samples were dissolved in various solvents and were mixed with photo initiator. Then, in situ UV irradiation was applied during the electrospinning process in order to provide polymerization of the jet during its flight. Thus, developing a more dynamic and rapid production method is aimed. Also by using reactive solvent in the system, a pioneering work has been done for reducing solvent usage. Samples were characterized by ESEM analysis.
Keywords: Kimya; Organik Kimya; Polimerik Malzeme