Kartal-Kadıköy bölgesi çocuk suçluluğu profili - Akbaba, Türkan (My University, 2011)
1.ÖZET Çocuk suçluluğu, bir çocuktaki anti-sosyal eğilimlerin yasa müdahalesi gerektirecek bir duruma dönüşmesidir. Çocuklar bir ülkenin geleceği olup, yapılan yatırımların en önemlisi çocuklar üzerine olmalıdır. Çalışmamızda 2008-2009 yılları arasında Kartal ve Kadıköy Çocuk mahkemelerinde davası sonuçlanmış 3395 adet karar incelenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS 16.0 paket kullanılmıştır. Çalışmadaki 3395 olgunun %67,2’si 15 yaş üstüdür. Kartal bölgesinde en küçük suç işleme yaşı 10, Kadıköy bölgesinde ise 9’dur. Suça sürüklenen çocuklar arasında %89,3 ile erkek çocuklar ağırlıktadır. Mağdurların %24,3’ü 21-30 yaş arasında ve %80’i erkektir. Suça sürüklenen çocukların cinsiyeti erkek olduğunda %85,4’lük oranla mağdurların erkek olduğu, suça sürüklenen çocukların cinsiyeti kız olduğunda %61,7 ile mağdurların kız olduğu saptanmıştır. %44,3 ile en fazla gündüz vakti suç işlenmiştir. Çocukların %91,2’si herhangi bir suç aleti kullanmıştır. Bu aletin %71,8’i bıçaktır. %54,8’inin doğum yeri İstanbul dışı olduğu, doğum yeri İstanbul olan suça sürüklenen çocukların ise %12,2’sinin Kadıköy ilçesi olduğu saptanmıştır. %27,1’i Karadeniz bölgesine nüfusa kayıtlıdır. %18,8’i Pendik ilçesinde ikamet etmektedir. %39,8 ile en fazla hırsızlık suçunu işlemişlerdir. Kartal bölgesinde %23,8 ile 2007 yılında daha fazla suç işlenmiştir. Kadıköy ilçesinde %22,1 ile 2006 yılında en fazla suç işlenmiştir. Mevsim olarak suç türünde belirgin bir farklılık bulunamamıştır. Kartal Çocuk mahkemesinde %26,8 ile en fazla beraat kararı verilmiştir. Kadıköy Çocuk mahkemesinde %35,3 ile adli paranın verildiği tespit edilmiştir. Burada amaç, toplumda suçu işlemeden önlemek, suç işlendiği takdirde ise çocuğu dört duvar arasına kapatmak ve intikam duygularını onun üzerinde gerçekleştirmek değil, aksine çocuğa doğru, mantıklı ve çağdaş biçimde yaklaşmak ve onun ailesine, çevresine, topluma yararlı, milli ve manevi değerlere sadık ve saygılı olarak yetiştirmektir. Bu bağlamda devlete, aile kurumuna, eğitimcilere ve bireylere önemli sorumluluklar düşmektedir. ocuk, suç, çocuk suçluluğu, suça itilme 2.

KARTAL-KADİKOY DİSTRİCT PROFİLE OF JUVENİLE DELİNQUENCY Juvenile delinquency is defined as a stiuation of where legal authorities had to interfere with a child’s anti-social tendency. Because children are crucial for a nation’s future, the most important investments are to be made to them. İn this study, 3395 court decisions which are provided from the Juvenile Court of Kartal and Kadikoy between the years 2008 and 2009, are assesed. SPSS 16.0 is used to analyze the statistical data. 67,2% of 3395 incident is at the age of 15. The lowest criminal age in the Disrict of Kartal is 10 and it is 9 for Kadikoy. Males have a score of 89,3% which is very high at all. 24,3% of all victims are at the age of 21-30 and 80% are males. 85.4% of all victims are males when the offender is male whereas 61,7% of all victims are female when offender is female. 44.3% of incidents took place at day hours. 91.2% of child criminals used a tool , 71.8% of which is knife, to commit a crime. 54,8% of criminals are from cities out of Istanbul, on the otherhand 12.2% of offenders whose birth place are Istanbul, are from Kadikoy District. 27.1% of the criminals are from Karadeniz Region and 18,8% are resident in Pendik District. 39.8% of all children commit a crime of robbery. İn 2007 the crime rate of 23.8% has the highest level in Kartal District and in 2006 Kadikoy District has the highest score with the rate of 22.1%. There is no correlation between seasons and crime types. Juvenile Court of Kartal gave most of the acquittals with the rate of 26.8%. Juvenile Court of Kadikoy settled criminal monetary penalty with the rate of 35.3%. The purpose here is not the prevention of crime before it is commited or if it is commited, sending the criminal to the jail but treating the children in a modern,logical and correct way and growing them with loyalty and respect to his/ her family and enviroment. İn this context, the responsibilty belongs to family, educators and legal authorities. Key words: Juvenile, crime, juvenile delinquency, thrusting crime
Keywords: Çocuk Suçluluğu