Gazaltı kaynak yönteminin akustik olarak incelenmesi - Cılız, Ömer Muharrem (My University, 2013)
GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNİN AKUSTİK OLARAK İNCELENMESİ Kaynaklı birleştirmeler günümüz dünyasında taşıt araçları, endüstriyel tesisler, mimari yapılar, demiryolu köprüleri ve boru hatları gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Kaynaklı birleştirmelerin bu geniş kullanımda güvenli ve verimli çalışabilmeleri için kendilerinden beklenen bazı özellikleri taşıması gerekir. Gelişen teknoloji, güvenlik, ekonomik işletme, artan uluslararası ticaret, çevre koruması ve diğer kurallar sebebiyle kaynak kalitesinin önemi, dolayısı ile tahribatsız muayenenin önemi her geçen gün artmaktadır. Kullanım alanına göre fabrikasyon imalatlarda veya otomatik kaynak uygulamalarının mümkün olduğu koşullarda örneğin boru imalat fabrikaları gibi bazı proseslerde on-line kontroller yapılabilmektedir. Ayrıca kaynak proseslerinin belli bir önem sırasına ve kalite kontrole uygun olarak yapılması için WPS, PQR gibi prosedürler uygulanır. Ancak otomasyonun mümkün olmadığı koşullarda ve kaynak tiplerinde (manüel kaynak yapılan uygulamalarda) tahribatsız muayeneler kaynakla eşzamanlı yapılamamaktadır. Bu kapsamda yaygın olarak kullanılan tahribatsız muayene yöntemleri, kaynak işlemi bittikten sonra yapılır. Bu kontroller doğalgaz/ Petrol Boru Hatları, Boru/ Makine, Gemi, Otomotiv, Uçak, Savunma Sanayi ve diğer imalat sanayinin kabul ettiği standartlar, Kontrol mekanizmalarının yetkili mühendis kadrosunun tecrübeleri ve sektör ve hâkim idarelerin yazdığı teknik şartnameler doğrultusunda belirlenen yöntem ve kullanım sıklıklarına karar verilir. Rasgele yapılan bu tahribatsız muayene noktalarının tespiti, bilimsellikten uzak bireysel kabul ve tecrübeler üzerine bina edilmekte dolayısıyla hataya imkân tanır halde yapılmaktadır. Bu çalışmada manüel gaz altı kaynağın yapılışı anında, oluşan sesler bir mikrofon marifeti ile toplanıp, kayıt edilmiştir. Ardından toplanan akustik sinyaller, analiz edilmiş ve sonrasında yapılacak NDT muayenelerinin sonuçları ile karşılaştırılarak verimliliği test edilmiştir.

In today's world, welded joints are used in many fields such as motor vehicles, industrial plants, railway bridges and pipelines. In order to work safe and efficient in this wide range of usage, welded joints should have the properties that are expected from themselves. On the grounds of improving technology, safety, economic management, increasing international trade, environmental protection and other rules, the importance of resource quality, and hence the importance of non-destructive testing is increasing in every day. According to the their usage fields, when fabrication production or automatic welding applications is feasible under suitable circumstances, checks can be made on-line for processes like pipe manufacturing factories. Additionally, WPS, PQR procedures are performed in order to have a certain sequence and to be suitable for quality control for welding processes. However, in conditions where automation and welding types are not possible (manual welding applications) non-destructive tests cannot be made simultaneously with the welding. Within this context, widely used applications are made after the welding process end up. These controls are decided by means of natural gas/ Oil Pipelines, Piping / Mechanical, Marine, Automotive, Aircraft, Defense Industries and other manufacturing industries that accepted standards, the experience of control mechanisms’ competent staff of engineers, sector administrations and technical specifications that the judge prepared in accordance with the method and frequency of usage. Randomly applied non-destructive testing points are decided by self-assumptions and experiences that causes completely unscientific results with errors for the state. In this study, at the time the manual gas metal arc welding is performing, the resultant sounds had been collected and recorded by means of a microphone. Then the collected acoustic signals had been analyzed and compared with the results of NDT examinations made afterwards to test the efficiency.
Keywords: Gaz MetalAark Kaynağı; Kaynaklı Ekler; Mekatronik; Tozaltı ark kaynağı