Türkiye'de sağlık sisteminin finansmanı ve İngiltere ile karşılaştırılması - Gülay, Abdulaziz (My University, 2017)
ÖZETTÜRKİYE’DE SAĞLIK SİSTEMİNİN FİNANSMANI VE İNGİLTERE İLE KARŞILAŞTIRILMASISağlık, insanoğlunun hayattaki en kıymetli varlığı olarak kabul edilmektedir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde, sağlıklı yaşamak ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak en temel sosyal güvenlik hakları arasında görülmüştür. Ruhen veya bedenen sağlığı olumsuz yönde etkilenen bireyler tekrardan eski sağlıklarına ve çalışma gücüne kavuşmak amacıyla sağlık sunucularına başvurmaktadır. Sağlık sunucularından temin edilen teşhis, tedavi, doktor muayenesi, tahlil, ameliyat ve diğer sağlık hizmetlerinin maliyetleri sağlık harcamalarını teşkil etmektedir.Sağlık harcamaları, Türkiye’de olduğu gibi diğer ülkelerde de her geçen yıl hızla artış göstermektedir. Gelişen teknoloji, bireylerin sağlık bilincinin ve farkındalığının artması, dünya nüfusunun giderek yaşlanması, beklentilerin yükselmesi ve diğer benzeri faktörler sağlık hizmetlerine talebi ve müracaatları tırmandırmıştır. Bu durum, kişilerin ve ülkelerin sağlık harcamalarında önemli ölçüde artışlara sebep olmuştur. Devletler, sürekli olarak artan sağlık taleplerini ve maliyetlerini karşılayabilmek amacıyla yeni sağlık politikaları geliştirmek ve mevcut sosyoekonomik şartlarına uygun finansman mekanizmaları uygulamak mecburiyetinde kalmaktadır. Sosyal Sağlık Sigortası, vergilerle finansman yöntemi, cepten ödemeler ve özel sağlık sigortaları sağlık harcamalarını karşılamak amacıyla tüm dünyada uygulanan başlıca sağlık finansman modelleri olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de, Bismarck Modelinin ağırlıkta olduğu Genel Sağlık Sigortası kapsamında nüfusun geneline yönelik sağlık güvencesi sunulmaktadır. Çalışmada, başlıca finansman mekanizmaları, sağlık sigortacılığı ve Türk ve İngiliz Sağlık finansman sistemlerinin genel yapısı ele alınmıştır. Türkiye’deki mevcut finansman sisteminin İngiltere’deki uygulamalarla karşılaştırması yapılarak ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin ve finansmanının verimliliğini yükseltmeyi hedefleyen model önerisi ve görüşler ileri sürmek amaçlanmıştır.

FINANCING OF HEALTH CARE SYSTEM IN TURKEY AND ITS COMPARISON WITH THAT OF ENGLANDHealth has been regarded as the most precious asset of humanbeings in life. Living healthily and utilizing health services are accepted as some of the most fundamental social security rights in the Universal Declaration of Human Rights. Individuals whose health either physically or mentally gets affected negatively resort to health care services to regain their former health status and work-force. The costs of diagnosis, treatment, medical examination, tests, surgeries and other medical services procured from health care providers constitute health expenditures.Health expenditures are increasing rapidly in countries, as they are in Turkey. Developing technology, individuals’ growing medical awareness and consciousness, the gradual aging of world population, rising expectations and other similar factors have escalated the demand and applications to health care services. That situation has led to considerable rises in individuals’ and countries’ health care expenditures. States get obliged to generate new health policies and implement funding mechanisms in accordance with their current socioeconomic circumstances in order to meet the continuously increasing health care demands and costs. Social Health Insurance, Taxation, Out-of-Pocket Payments and Private Health Insurances are assumed as the major health financing schemes to subsidize the health care expenditures in the whole world. In Turkey, a Bismarck Model based General Health Insurance scheme provides health coverage for the entire population. In this paper, five prominent health financing mechanisms, health insurance and the main structure of Turkish and English health financing systems are examined. By making a comparison between Turkey’s current health financing system with the corresponding health implementations in England, it is intended to put forward a model proposal and arguments which aim to enhance the efficiency of health care services and financing in Turkey.
Keywords: Beveridge; Financing; Finansman; Health Expenditures; Health Insurance; İngiltere; NHS; Sağlık Harcamaları; Sağlık sigortası; Social Security Institution; Sosyal güvenlik; Sosyal Güvenlik Kurumu; Türkiye