Disney yapımı animasyon filmlerde şarkıların içerik incelemesi - Karakuş, Sümeyye (My University, 2024)
Bu çalışmada, Disney animasyon filmlerinde yer alan şarkılara odaklanılmış ve “Disney animasyon filmlerinde şarkıların müzikal özellikleri nedir ve senaryoyla ilişkileri nasıldır?” sorusunun yanıtı aranmıştır. Örneklem olarak belirlenen 10 filmin içerdiği 80 şarkı iki temel açıdan analiz edilmiştir: 1. Şarkıların müzikal açıdan değerlendirilmesi 2. Şarkıların senaryoda yer aldığı bölümlerin belirlenmesi. Bu analizler, tarama metoduyla; dinleme ve izleme yoluyla yapılmıştır. Müzikal değerlendirme başlığında şarkıların; hızları, vokal başlangıç ve bitiş sesleri, vokal ses aralıkları, nitelik ve nicelik bakımından vokal unsurları, senaryoya göre vokal unsurları, tonalite ve modaliteleri ilegenel armonik yapıları, armonizasyonda barındırdıkları modal unsurları, modülasyon tekniği kullanma durumları analiz edilmiş ve yüzeysel olarak aranjman özellikleri değerlendirilmiştir. Şarkıların senaryodaki konumu belirlenirken, Vogler’ın “Yazarın Yolculuğu” şeması takip edilmiştir. Bu şemadan yararlanılarak oluşturulan anahtar ifadelerle şarkıların sözleri ve filmdeki sahneler incelenmiş; tüm şarkılar 12 aşama üzerinde konumlandırılmıştır. Veriler tablolar ve grafikler yardımıyla gösterilerek değerlendirilmiştir. En genel ifadelerle bu çalışma Disney şarkılarında nicelik ve nitelik bakımından çok çeşitli ve geniş ses aralıklı bir vokal anlayışı olduğunu, modülasyon tekniğinin etkin şekilde kullanıldığını, hız unsurunun esnek olduğunu, ton içerisinde modal zenginliklerin kullanıldığını ortaya koymuştur. Diğer yandan Vogler’ın 12 aşamalı senaryo planına göre bu filmlerde, şarkıların anlatım gücü ve duygu yansıtımından yoğun şekilde yararlanıldığını ortaya koymuştur. Bu çalışmanın sonuçlarının, film müziği bestecileri ile akademisyenler için faydalı bir kaynak olması beklenmektedir.

This study focuses on the songs in Disney animated films and seeks to answer the question What are the musical characteristics of the songs in Disney animated films and how are they related to the script?. The 80 songs in the 10 films were analyzed in two main aspects: 1. musical evaluation of the songs 2. determination of the parts in which the songs are included in the script. These analyses were conducted through listening and watching with the scanning method. Under the heading of musical evaluation, the songs were analyzed in terms of their tempos, vocal beginning and ending tones, vocal ranges, vocal elements in terms of quality and quantity, vocal elements according to the scenario, tonality and modality, general harmonic structures, modal elements in harmonization, the use of modulation techniques, and superficially arrangement features were evaluated. While determining the placement of the songs in the script, Vogler's The Writer’s Journey scheme was followed. The lyrics of the songs and scenes in the movie were analyzed with the key expressions created from this scheme, thus all songs were positioned on 12-stages. The data were shown and evaluated with the tables and graphs. In general terms, this study showed that Disney songs have a vocal conception that is very diverse in terms of quantity and quality, with a wide vocal range. In these songs, the modulation technique is used effectively, the tempo is flexible, and modal variety is used within the tone. In addition, according to Vogler's 12-stage scenario scheme, it was determined that the expressive power and emotional reflection of the songs were benefitted intensively. The outcomes of this study are expected to be a beneficial resource for film music composers and academics.
Keywords: Animasyon Film Müzikleri; Animated Movie Soundtracks; Disney; Disney Songs; Disney Şarkıları; Motion picture music; Sinema müziği; The Writer’s Journey; Yazarın Yolculuğu Disney