İlköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarının niteliğinin ve bununla ilgili öğretmen-öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi - Yıldız, Aliye (My University, 2005)
Bu araştırmada 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları incelenmiş, yapılan anket ve mülakat çalışmaları ile birlikte 7. sınıf öğrencilerinin okudukları, sosyal bilgiler öğretmenlerinin de okuttukları sosyal bilgiler ders kitapları hakkındaki görüşleri tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: Literatür taramaları yapılarak ders kitaplarının eğitim ve öğretimdeki yeri ve önemi açıklanmaya çalışılmış, sosyal bilgiler ders kitapları üzerinde yapılan inceleme çalışmaları sonucunda halen okullarda okutulan ders kitaplarındaki bazı eksiklikler ortaya konulmuştur. Yapılan anket çalışması sonucunda; Öğrencilerin ders kitaplarına fazla olumlu yaklaşmadıkları ortaya çıkarken, özellikle kız öğrencilerin ders kitaplarına daha olumsuz baktığı görülmüştür. Bu durum kız öğrencilerin ders kitabına daha eleştirel bir gözle bakmalarının bir sonucu olabilir. Öğrencilerle yapılan mülakat çalışması sonuçları da anket çalışması sonuçları ile paralellik göstermektedir. Öğrencilerin yapılan mülakat çalışması sonucunda ders kitaplarını sıkıcı buldukları, daha kısa ve net cümlelerden oluşan, görsel öğelere ve eğlendirici çalışmalara yeterince yer verilen, renkli, kaliteli kağıda ve cilde sahip bir ders kitabı istedikleri görülmüştür. Öğretmenlerle yapılan anket ve mülakat çalışmaları sonuçları da paralellik göstermektedir. Bu çalışmalar sonucunda öğretmenlerin de öğrenciler gibi ders kitabına fazla olumlu yaklaşmadıkları görülmüştür. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu ders kitabı kullanmanın bir zorunluluk olduğunu, ders kitabının kalitesinin eğitimdeki başarıyı doğrudan etkileyeceğini düşünmekle birlikte ders kitaplarında bazı eksiklerin ve hataların bulunduğunu, ders kitaplarını öğrenme açısından yeterli bulmadıklarını ifade etmişlerdir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda okutulmak üzere piyasaya sürülen 7.sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarının bazı eksiklerinin bulunduğu, öğretmen ve öğrencilerin büyük kısmının da bu durumun farkında oldukları söylenebilir. Ders kitaplarının en önemli eğitim-öğretim aracı sayıldığı ülkemizde daha nitelikli, kaliteli kitaplar yazılması hem öğrencinin derse ilgisini artıracak hem de eğitimdeki başarıyı olumlu yönde etkileyecektir. Bu yorumlar doğrultusunda sosyal bilgiler öğretmenleri, ders kitabı yazarları ve yayınevleri, M.E.B ve alanda araştırma yapacaklara önerilerde bulunulmuştur.

In this research, the 7 th grade social studies course books were examined. According to the results of interviews and questionnaires, the quint of views about the 7 th grade social studies course books of teachers and students were evaluated. The findings of the results of the research can be summaried in this way; The deficiencies of the course books are appeared after some literature searches. After the questionnaries and interviews with the students, especially the girls, don't think in a positive way related to the course books. This situation may be a result of the critical point of view of the girls. The results of interviews and the questionnaires show a parallelism. The students say that the course books are very boring and add that the books should include short and clear sentences. The students also indicate that they want to have a course book which has visual elements, enjoyable activities, colourful and high-quality pages and covers. The results of the interviews and questionnaries among the teachers show paralellium as well. The teachers, like students, don't think positively about the 7 th grade social science course books. Most of the students convey that to use a course book is compulsory and effects to the success directly, however, thay also say that the course books have some errors and deficiencies and add they don't think the books are adequate. In Conclasion, both students and the teachers agree that the 7 th grade social studies course books have some defectivenesses. The course books that are said to be the most important education tools in our country should be more well-qualified. Thus, the students will be more concentrated to the courses and so that the success in the field of education will increase. By this research, the social science teachers, the writer of the course books and the people who are willing to make a research in this field may utilize the interpretations.
Keywords: Sosyal Bilgiler_Öğrenim ve Öğretim