Sosyal tabakalaşma kurumlarının Türkiye’deki sosyo-ekonomik statü bölümlendirme çalışmalarıyla etkileşimi - Karakaya, Behiye (My University, 2006)
SOSYAL TABAKALASMA KURAMLARININ TÜRKYE'DEK SOSYO-EKONOMiK STATÜ BÖLÜMLENDiRME ÇALISMALARIYLA ETKiLEŞiMi Pazarlama yönetiminde ve stratejik kararları belirlemede önemli bir yeri olan SES (Sosyo-Ekonomik Statü) kavramı Türkiye’de yogun olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte SES kavramının tanımı üzerinde pazarlama literatüründe yapılmıs çok fazla çalısma bulunmamaktadır. Bu çalısma SES kavramının ve günümüzde kullanılan SES tanımlamalarının hangi kuramlara dayandırılarak yapıldıgını anlamaya çalısmaktadır. Gerçekte SES faktörü pazarı neye göre bölümlemekte, karar vericilere tam olarak neyi sunmaktadır?. Bu çalısmada bu sorulara cevap aranmakta ve Türkiye’deki uygulamaların kuramsal destekleri ortaya konmaktadır. Böylelikle pazarlama yöneticileri ve stratejik karar vericiler, kararlarını verirken kullandıkları SES kavramının neyi ifade ettigini ve kullanılan SES tanımlamalarının ne derece dogru oldugu konusunda fikir sahibi olabileceklerdir.

INTERACTION BETWEEN SOCIAL STRATIFICATION THEORIES AND SEGMENTATION STUDIES ON SOCIO-ECONOMIC STATUS IN TURKEY The concept of socio-economic status (SES),which has an important role to play in marketing management and strategic decision making, is widely used in Turkey. Despite its popularity, there are only a few studies found in marketing literature on the definition of SES. This study aims at understanding and explaining the theoretical basis for defining the concept of SES, as used today. What in fact is the criteria used in SES factor when segmenting the market? What exactly are decision makers provided with as a result of using SES? This study seeks answers to these questions while putting forth some theoretical rationale and support for applications in Turkey. It is hoped that this study will help marketing managers and strategic decision makers understand the meaning of SES as well as developing an awareness on the accuracy of SES definitions that are used today
Keywords: Sosyal Hareketler; Sosyal Statü_Türkiye