Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Türk endüstri ilişkileri sisteminin dönüşümü - Öksüz, Tolgahan (My University, 2007)
AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM SÜRECİNDE TÜRK ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ SİSTEMİNİN DÖNÜŞÜMÜ Avrupa Birliği ile ilişkilerinde uzun bir geçmişi olan Türkiye birliğe katılım için kendisinden istenen uyum çalışmalarına hız vermiştir. Bu süreç siyasal, ekonomik, hukuki, sosyal ve kültürel alanlarda bir dizi değişiklik ve düzenlemeler gerektiren bir süreçtir. Uyum sürecinde Türk Endüstri İlişkilerinde önemli yapısal değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Yasal mevzuatta ve kurumsal alanda yapılan düzenlemeler Türk Endüstri yaşamına önemli kazanımlar sağlamaktadır. Bu kazanımların uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmesi toplumsal bir katılım ve uzlaşma ile mümkün olabilecektir. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde atılan bu adımlar esasında Türk insanının refah ve mutluluk düzeyini yükseltmeye yönelik çabalardır. Sosyal tarafların mutabakatı ve toplumsal bir bilinçle elde edilebilecek olan bu kazanımları elde edebilmek yolunda pek çok sorun çözüm beklemektedir.

TRANSFORMATION OF THE TURKISH INDUSTRIAL RELATIONS SYSTEM DURING THE EUROPEAN UNION ADAPTATION PROCESS Having a long history in relations with European Union, Turkey has accelerated its efforts for adaptation expected from it in order to join the union. This process is a process requiring a lot of changes and regulations in political, economic, legal, social and cultural areas. Significant structural changes occur in Turkish industrial relations in adaptation process. Regulations made in legal and corporate areas have considerable contributions to the life of Turkish Industry. For these contributions to be long-lasting and healthy, a social participation and agreement is required. These steps taken in the process of adaptation to European Union are in fact steps for increasing the welfare and bliss of Turkish people. Many problems in getting these contributions that can be obtained through the agreement of social parties and social consciousness need to be resolved.
Keywords: Avrupa Birliği; Endüstriyel İlişkiler