A study on educational software development through gamification in guitar education - CAN, AJDA AYLİN (My University, 2023)
This study aims to develop educational software for the instrument (guitar) training course through gamification. The study was carried out by basing on the design and development research method and the processes included in the analysis, design, development, implementation, and evaluation phases of the method are considered as the sub-problems of the study. In each phase, interview techniques were used and the participants were determined according to the requirements of the phases. The results reveal that students find the education with traditional methods in instrument education boring and therefore their motivation is low. As a result of the studies carried out to offer solutions to the existing problems related to motivation in instrument (guitar) education, a mobile application called Gitarist was developed and the application was revealed as a product. In the implementation phase, it was concluded that the application developed through gamification techniques had motivation-enhancing effects on students. In line with the results, some suggestions were made for technology-supported studies to be carried out in the future.

Bu çalışma, çalgı (gitar) eğitimi dersi için oyunlaştırma yöntemi doğrultusunda eğitsel bir yazılım geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, tasarım ve geliştirme araştırması yöntemi temel alınarak gerçekleştirilmiş ve yöntemin aşamaları olan analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirme aşamaları içerisinde yer alan süreçler, çalışmanın alt problemleri olarak ele alınmıştır. Her aşamada, nitel araştırma yöntemi içerisindeki görüşme tekniklerinden yararlanılmış ve katılımcılar aşamaların ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçları günümüz öğrencilerinin, çalgı eğitiminde geleneksel yöntemler ile verilen eğitimi sıkıcı bulduklarını ve bu nedenle motivasyonlarının düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Çalgı (gitar) eğitiminde motivasyona yönelik karşılaşılan mevcut sorunlara çözüm yolları sunabilmek için analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirme aşamalarının gerekleri doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde Gitarist adlı mobil uygulama geliştirilmiş ve uygulama bir ürün olarak ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın uygulama aşamasında, oyunlaştırma teknikleri kapsamında geliştirilen mobil uygulamanın, öğrenciler üzerinde motivasyonu artırıcı etkileri olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda alan ve ileride yapılacak olan teknoloji destekli bu tarz çalışmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Gitar eğitiminde oyunlaştırma yöntemine yönelik eğitsel yazılım geliştirme çalışması
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Sanat Eğitimi; Müzik Eğitimi; Social Sciences and Humanities; Education; Education in Art; Education in Music; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Gamification in guitar education; Gamification in music education; Instrument education; Software; Technology; Çalgı eğitimi; Gitar eğitiminde oyunlaştırma; Müzik eğitiminde oyunlaştırma; Teknoloji; Yazılım