An experience based outdoor training program: assessment of effectiveness - Karataylıoğlu, Muhsine Itır (My University, 2001)
Rekabetin arttığı günümüzde kuruluşlar çalışanlarının becerilerini geliştirmek ve performanslarını arttırabilmek için çeşitli eğitim programları düzenlemektedirler. Ancak maliyetleri yüksek olan bu programların etkililiği işverenler tarafından sorgulanmaktadır. Bu araştırma, çalışanlar için geliştirilmiş kısa süreli Dış mekan eğitimi (outdoor training), başka bir deyişle deneyerek öğrenme eğitim programının etkililiğini ölçmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Deneysel desene sahip bu çalışmada bir telekomünikasyon şirketi çalışanları yer almaktadır. Araştırma için 2'şer günlük, aynı içerikli, fakat ayrı yer ve zamanlarda 2 eğitim verilmiştir. Deney grubunda 32, kontrol grubunda ise toplam 27 kişi bulunmaktadır. Deney grubuna Robbins'in geliştirdiği Kişilerarası beceriler ölçeği, Michigan Örgütsel Değerlendirme Anketinin bir bölümü ve Kişilerarası Güven Ölçeğinin bir kısmı düzenlenerek bir ölçek verilmiştir. Aynı ölçeğin paralel formu kişilerin üstlerine bu kişileri değerlendirmek için verilmiştir. Bu ölçekler ön ve son test olarak belli zaman aralığıyla iki kere kullanılmıştır. Kontrol grubuna ise aynı ölçekler denek grubuna verilen zaman aralığında verilmiş ancak eğitim verilmemiştir. Verilen ölçek etkili bir takım üyesinin kendisinde bulundurması gereken özelliklerin en başında gelen kişilerarası beceriler, grubun işlevi ve kişilerarası güven ile ilgili eğilimleri ölçmeyi amaçlamaktadır. Üç boyuttan alınan puanlar toplam bir puan yerine birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmiştir. Amirlerin değerlendirdiği ön test ve son test puanları karşılaştırıldığında deney grubunun skorları bu üç boyutta istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artarken, deneklerin kendi kendilerine değerlendirmesinde anlamlı bir fark çıkmamıştır. Buna ek olarak kontrol grubunun gerek kendi kendilerini değerlendirmede gerekse amirlerinin değerlendirmesindeki ön test ve son test puanlarında da bir fark çıkmamıştır. Sonuç olarak, bu araştırmaya katılan profesyonellerin deneyerek öğrenme yoluyla etkili takım üyesi olmak için var olan beceri ve eğilimlerini pekiştirebileceğine ilişkin ipuçları elde edilmiştir.

As a result of the increasing competition between the companies, employers organize different kind of training programs to improve employees' skills and performances. However, high costs of these programs make the employers very curious about the impact of the training. This research proposed to measure the effectiveness of short period of experience-based, in other words, out-door centered training program. It was conducted in an experimental design with the employees of a telecommunication company. Two programs having the same contents and 2 days of duration time but held in different period of times were conducted. In experimental group the total number of the subjects was 32 and 27 in control group. In this research, a two full day out-door centered training was considered to be the experimental treatment. The interpersonal skills scales developed by Robbins (1989), a subscale of Michigan Organizational Assessment Questionnaire and the subscales of Interpersonal Trust at Work Scale were used as pre-test and post-test. Two forms were organized for the assessment of the training effectiveness; one form was used by the participants to evaluate themselves and one form was used by their supervisors to evaluate the participants. Control group was only given pre and post-test without having participated in the training program within the same period of time. These scales were composed of three dimensions as interpersonal skills, group functioning and interpersonal trust intentions all of which cover the personal characteristics of an effective team member. All the scores of these three dimensions were interpreted separately rather than obtaining some kind of composite total score. Comparing pre and post-test, results obtained from supervisors showed that, the experimental group scores increased on the three dimensions significantly. However, self-assessment scores of the participants did not show any significant change. In addition to that the pre and post test scores of the control group did not change significantly. This study highlights that a short period of out-door centered training could enhance the necessary skills and intentions of being an effective team member in some way. By experiencing the tasks and transferring those into real life situations, employees show their potential existing in themselves.
Keywords: Örgütsel Davranış