Sayısal görüntü işlemeye dayalı proses kontrolü için bir sistem tasarımı - Akan, Hasan (My University, 2007)
SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEMEYE DAYALI PROSES KONTROLÜ İÇİN BİR SİSTEM TASARIMI Sayısal görüntüleme teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin bir sonucu olarak, görüntü işleme ile ilgili konularda araştırma yapmak yüksek maliyetli ve zaman alıcı bir uğraş haline gelmiştir. Bu nedenle, son yıllarda MATLAB tabanlı simülasyon çalışmaları önem kazanmış ve bu tür uygulamalar giderek yaygınlaşmıştır. Öyle ki, bu yönelişin çok önemli boyutlarda zaman ve para tasarrufu sağladığı görülmüştür. Bununla beraber, simülatörler genellikle klavyeden girilen verilere ve önceden tanımlanmış parametrelere göre hesaplamalar yaptığından, gerçek zamanlı sistemlerin denenmesinde sınırlamalar getirmektedir. Bu durumda, bilgisayarlı sistemlerin dış dünyadan sürekli olarak girilen verileri alan, onları bir kontrolör gibi işleyen ve gerçek zamanlı çıkışlar üreterek dış dünyaya aktaran bir emülasyon yapısına kavuşturulması ile, bu sınırlamaların üstesinden gelinebilir. Böyle bir sistem gerçek zamanlı sistem olarak değerlendirilebilir.Bu tez çalışmasında sayısal görüntü analizine dayanan bir kontrol sisteminin emülasyonu için MATLAB tabanlı böyle bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem, gerçek zamanlı görüntü girişlerini bilgisayarın USB portu üzerinden, kontrol sürecine ilişkin gerçek zamanlı veri giriş/ çıkışlarını da paralel portu üzeriden desteklemektedir. Sistem ayni zamanda, düşük ve orta seviyeli görüntü işleme algoritmalarının eğitimi için bir araç olacak şekilde uyarlanmıştır. Geliştirilen sistem, taşıt plakalarının tanınmasına göre çalışan bir otopark bariyer kontrol sisteminin emülasyonu için kullanıldı. Bu amaçla geliştirilen bir kural tabanlı taşıt tanıma algoritmasının testleri bu sistem üzerinde yapıldı ve sonuçların tatmin edici olduğu gözlendi.

A SYSTEM DESIGN FOR CONTROL OF THE PROCESSES BASED ON DIGITAL IMAGE ANALYSIS As a consequence of rapid developments in digital imaging technologies, it has been a difficult task to research all kinds of subjects which are related to image processing. Because of this, MATLAB based simulations have gained great importance and they have reached wide using capacity in recent years. So that, simulations have proven very useful for saving both time and money.However, simulators usually involve entering a data file from the keyboard into the computer and having it calculate results on predefined parameters. Because of that, simulations have limitations and not being able to operate in real time systems. In this point, system emulation is a simple variation on the theme of simulation where the computer system operates as a real time system receiving data continually, processing it as if the computer is a controller and outputting results immeddiately. Such a system can be evaluated as a real time system. In this thesis a MATLAB based emulation system has been developed for controlling processes including digital image analysis. This system supports a real time camera input and a microcontroller input/ output connections via the USB port and parallel port of personal computer, respectively. This system has also been adapted as a training tool for some low-level and medium-level image processing algorithms. This system has been used to emulate a parking barrier control system based on vehicle plate recognizing. A high-level image processing algorithm developed for this aim has been tested in the emulation environment. The test results has been satisfied.
Keywords: Bilgisayarlı Görme; Görüntü İşleme; Proses Kontrolü; Sayısal Haberleşme