Latin Amerika geleneğinde Brezilya sineması - Karakurt, Emre Tankut (My University, 2007)
LATİN AMERİKA GELENEĞİNDE BREZİLYA SİNEMASI EMRE TANKUT KARAKURT ÖZET Brezilya sineması, gelişmiş ülkelerin sinema tarihlerinde olduğu üzere, toplumun ilgisi, politik eğilimler, toplumsal yapı ve film yapım tekniklerindeki gelişmelerle paralel olarak evrimleşmiştir. Brezilya tarihi 21. yüzyıla kadar genellikle 3. dünya ülkelerinin özelliklerini gösterse de Brezilya sinemasının gelişimi ve tarihi oldukça çağdaştır. Ülkenin sinema tarihinin başlarında yapılan filmler ve sinema eğlencesi yabancı endüstrilerin etkisinde kalmıştır. Brezilya sinemasını etkileyen popüler sinemacılık anlayışı, Brezilya’nın kendi çok yönlü kültürü, toplumsal yapısı ya da politik eğilimlerini yansıtmak yerine yabancı ülke kültürlerine daha yakın sayılabilecek temaları işlemiştir. Sinemada ses kullanımının keşfinden itibaren, Brezilyalı’lar yabancı etkiler taşıyan sinemacılığı kendi hayatlarından uzak ve gittikçe daha az ilgi çekici bulmaya başlamıştır. Brezilya sinema endüstrisi ulusallaşma çabalarının karşılığını almış ve siyasal çalkantılar, yabancıların yerel pazarı ve film yapım sektörünü ele geçirme girişimlerine dayanmıştır. Bugün sağlam temeller üzerinde yükselen yapıysa, Brezilya’nın kendi emeğiyle ortaya çıkardığı işlerin oluşturduğu, artık uluslararası etkileşimleri kendisi yaratan, hem yerel hem yabancı pazarlarda endüstriye olduğu kadar topluma da eğlence ve ilham sunan mükellef bir sinemadır. Çoğunluğu Brezilya kökenli özel sermaye yatırımlarıyla bugün Brezilya sinema endüstrisi büyüyüp gelişmeye devam etmektedir. Bu araştırma, film yapımcılarına, oyunculara, olumlu ve olumsuz etkileriyle Brezilya’da sinema tarihini oluşturan siyasal olaylar ve ortamın bir bileşkesini göz önünde bulundurarak, Brezilya sinemasının evrimine odaklanırken, gelenekselleşen ekollerini, ve bu teamülleri oluşturan temaları incelemektedir. BRAZILIAN CINEMA IN THE LATIN AMERICAN SCHOOLS OF TRADITION EMRE TANKUT KARAKURT

Brazilian cinema has, like the cinematic history of developed countries, evolved with the public interests, political representations, the social structure and the improvement in filmmaking technology. Even much of Brazil’s history up to the 21st century has been one of a Third World country, Brazil’s cinematic progress and history has been very modern. Early in the country’s cinematic history, filmmaking and cinematic entertainment was influenced by foreign industries. Popular cinema carried themes that were more relevant to themes of the foreign countries that impacted Brazilian filmmaking, rather than a reflecting Brazil’s own diversity, social structures, and political representations. With the advent of sound, Brazilians found the themes and stories of the cinema as influenced by foreign interests to be less interesting, and not relevant to their own lives. The industry has survived nationalization of its efforts, political upheaval, attempts by foreign business to dominate the market and filmmaking in the country. What has emerged, standing strong today, is Brazil’s own cinematic efforts that are, in turnabout, serving to influence and entertain foreign markets as well as Brazil’s own industry and population. Backed by private investment – largely of a Brazilian source – the industry continues to grow and flourish. This research focuses on the evolution of Brazilian cinema, a survey of its schools of traditions and the themes that comprised those traditions. This research looks at the filmmakers, the actors, the political events and environments that served as the foundation and background against which filmmaking history occurred in Brazil.
Keywords: İletişim; Sinema; Sinema_Brezilya