Uluslararası hukuk ve sözleşmelerde soykırım, etnik temizlik ve saldırı kavramları - Şen, Semin Töner (My University, 2009)
I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı gibi, dünya üzerindeki devletlerin hemen hepsinin topyekün bir savaşa girdiği, çok kanlı geçen, çok kayıpların verildiği, şiddet ve vahşet içeren ve insanlık tarihini, derinden etkileyen olayların ve ağır sonuçlarının görülmesi neticesinde, insanlığı hedef alan ağır hukuki ihlallerin yaşanması nedeniyle, uluslararası toplumda huzur, barış ve güvenliğin sağlanabilmesi için, bu olayların ve davranışların, kavramsallaştırılması, tanımlanması, bir kurala bağlanması, önlenmesi ve cezalandırılması gereği ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, tezimiz kapsamı içerisinde yer alan, genel anlamda, insanlığa karşı işlenen suçlar olarak görülen ve artık, hukuk literatüründe, uluslararası suç olarak kabul edilen, üç kavram, soykırım, etnik temizlik ve saldırı kavramları ele alınmıştır. Kavramlar, öncelikle tarih sürecindeki gelişimleri ve uluslararası hukukta yerlerini almaları, daha sonra tanımlanmaları, unsurlarının ortaya konulması ve son olarak, uluslararası ve ulusal yargı kararları bakımından incelenmeye ve ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Kavramların açıklanması ve yorumlanması kapsamında, ele alınan olaylar, belli uluslararası mahkeme kararlarına konu olmuş ve uluslararası alanı ve terminolojiyi ekilemiş olaylar arasından seçilmiştir. Soykırım, milli, etnik, ırki veya dini bir grubu, grup olarak, tamamen veya kısmen ortadan kaldırmak amacıyla işlenen fiillerden oluşmaktadır. Etnik temizlik kavramı ise, belli bir toprak parçasının etnik bakımdan homojen kılınması amacıyla, belli bir grubun zorla sürülmesi ve uzaklaştırılması ve topraklardan tüm izlerinin silinmesi bağlamında gerçekleştirilen, soykırımsal fiiller olarak tanımlanmaktadır. Saldırı, bir devletin, bir başka devletin egemenliğine, ülkesel bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığına karşı ya da BM Statüsü’ne aykırı herhangi bir şekilde silahlı kuvvet kullanması olarak tanımlanmakta, bu bağlamda, barışa karşı suçlar yani bir saldırı savaşı planlama, hazırlama ve sürdürme ya da bunlardan herhangibirinin gerçekleşmesi için ortak planlama veya komploya katılma olarak kabul edilmektedir.

After, seeing the consequences and effects of World War I. and II., for international peace and security, the prevention and punishment of the breaches of international law and human rights has to be obtained. In this context, genocide, ethnical cleansing and aggression which are called to be international crimes and in general concept, crimes aginst humanity, has to be characterized, defined and established as legal. Genocide, is deliberate and systematic destruction, in whole or in part, of an ethnic, racial, religious or national group. Ethnical cleansing is referring to the persecution, through imprisonment, expulsion, or killing of members of an ethnic minority by a local majority, to achieve ethnic homogeneity in majority-controlled territory. Aggression is the use of force by a State against the sovereignty, territorial integrity or political independence of another State, or in any other manner inconsistent with the Charter of the United Nations, as set out in this Definition.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Soykırım_Hukuk; Uluslararası Hukuk