Kültür endüstrisi bağlamında “benlik- kimlik- mahremiyet” ilişkisi : Instagram örneği - Taşdelen, Deniz İhsan (My University, 2023)
Frankfurt Okulu düşünürleri Adorno ve Horkheimer’ın 1947 yılında kavramsallaştırdıkları “Kültür Endüstrisi”, günümüzde teknolojinin sürekli olarak yeni özellikler ile bireyin hayatına nüfuz edebilme potansiyeli göz önüne alındığında, güncel bir tartışmanın konusu olmaktadır. 2000’li yılların başında geliştirilen web 2.0 teknolojisi, yeni medyanın doğmasına sebep olmuş ve internet, geniş kitlelere ulaşmaya başlamıştır. Küreselleşmeyle birlikte gelişen internet, dijital bir dünyada gerçekleştirilen sanal etkinlikleri de mümkün kılmıştır. Bu noktada yeni medya araçlarının etkinlik biçimleri, bireyselleşmeye neden olmakta; davranış ve alışkanlıkları değiştirerek insan iletişimini temelden etkilemektedir. Bireyler günümüzde birbirleriyle mesafe gözetmeksizin bağlantı kurabilmekte, bunun sonucunda ise bireyin kültürel gelişimi ve sosyal davranış biçimlerinin niteliği değişmektedir. Bir sosyal ağ olan Instagram üzerinden analiz yapıldığında ise kültür endüstrisi kavramının etkilerinin devam ettiği görülmektedir. Bu bağlamda Instagram’da bireyler, gönüllü olarak kendilerini teşhir etmekte, mahremiyetlerini sergilemekten rahatsız olmamakta aksine sosyal ağlarda ‘fark edilmek’ istemektedir. Gelinen noktada Instagram, bireylerin her tür yaşam alanlarını sergilediği bir merkez halini almıştır. Bu tez çalışmasında sosyal ağların her geçen gün daha fazla önem kazandığı gerçeklikte, sosyal bir ağ olan Instagram’ın bireylerin serbest zamanlarından eğlence anlayışlarına, seyahat biçimlerinden yeme- içme kültürlerine değin uzanan tüm yaşam alanlarındaki değişime ve bu değişimle açığa çıkan gösteriye, mahremiyet teşhirine, benlik sunumlarına; değişimin altında yatan nedenler olarak ise tüketim ve kültür endüstrisi kavramlarına odaklanılmıştır. Bu tezin temel sorunsalı, yukarıda bahsedilen olgular ve diğerleri çerçevesinde kültür endüstrisi bağlamında Instagram’da “benlik- kimlik- mahremiyet” ilişkisine dikkat çekmektir.

The Cultural Industry conceptualized by Frankfurt School thinkers Adorno and Horkheimer in 1947 is the subject of a current debate, considering the potential of technology to constantly penetrate the life of the individual with new features. The web 2.0 technology developed in the early 2000s caused the birth of new media and the internet started to reach large masses. The internet, which has developed with globalization, has also made virtual activities held in a digital world possible. In other words, the activity forms of new media tools cause individualization; It fundamentally affects human communication by changing behavior and habits. Today, individuals can connect with each other regardless of distance, and as a result, the quality of the individual's cultural development and social behavior patterns change. When analyzed on Instagram, a social network, it is seen that the effects of the concept of the culture industry continue. In this context, on Instagram, individuals voluntarily expose themselves, not bothered to display their privacy, on the contrary, they want to be noticed in social networks. At this point, Instagram has become a center where individuals exhibit all kinds of living spaces. In this thesis study, in the reality that social networks are gaining more and more importance day by day, Instagram, a social network, changes in all areas of life ranging from leisure time to entertainment, travel styles and eating and drinking cultures, and the show that emerges with this change, the display of privacy, the self. their presentations: On the other hand, the concepts of consumption and culture industry are focused on as the underlying reasons for the change. The main problem of this thesis is to draw attention to the relationship between “self-identity-privacy” in Instagram in the context of the culture industry within the framework of the above-mentioned phenomena and others.
The relationship of “self-identity-privacy” in the context of the culture industry : the example of Instagram
Keywords: Benlik; Culture; Culture industry; Identity; Instagram; Kimlik; Kitle kültürü; Kültür; Kültür endüstrisi; Mahremiyet; Mass culture; New media; Privacy; Self; Social networks; Sosyal ağlar; Yeni medya