BPH tanı ve tedavisinde EAU ve AUA kılavuzlarının karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Yaşlanan erkeklerde alt üriner sistem semptomlarının (AÜSS) en sık nedeni olan benin prostat hiperplazisinin (BPH) tedavisindeki gelişmeler büyük bir hızla devam etmektedir. Son yıllarda, özellikle medikal tedavi ve minimal invaziv cerrahi alanlarında yeni birçok seçenek ortaya çıkmıştır. Henüz “kanıta dayalı tıp” çerçevesinde başarısı ispatlanmamış, yada ancak belirli hasta gruplarında önerilebilecek bir çok seçeneğin reklamı ülkemizde yazılı ve görsel basında geniş yer alarak hastalarda, hatta yakınması olmayan erkeklerde dahi kafa karışıklığına yol açmaya başlamıştır. Bu nedenle, biz üroloji uzmanı hekimlere yaratılan yanlış bilgilendirmeye karşı hastalarımızı aydınlatmak konusunda düşen sorumluluk gün geçtikçe artmaktadır. Bu yazıda, dünyada iki en yetkin üroloji derneği olan Amerikan Üroloji Birliği (AUA) ve Avrupa Üroloji Birliği (EAU) tarafından kanıta dayalı tıp ışığında hazırlanan BPH’ye yaklaşım kılavuzları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Kılavuzlar arasında bazı farklar olmakla birlikte temel yaklaşımlar birbirine benzerdir. Yaşlanan erkeklerde AÜSS tedavisinde kafa karışıklığının giderilmesinde her iki kılavuz içindeki bilgilerin özümsenmesi büyük önem taşımaktadır.

Introduction: The treatment of benign prostatic hyperplasia (BPH), which is the most common cause of lower urinary tract symptoms (LUTS) of aging male, has been rapidly developing. New treatment options, especially, in the field of medical and minimal invasive treatment have been introduced in recent years. Overflowing the borders of “evidence-based medicine”, intense advertisement efforts of some treatment modalities for BPH in mass media of our country let to a big confusion not only in the minds of the patients but also in men without LUTS. Therefore, the responsibility of the urologist in clarifying this confusion and donating the patients with true information has been increased. In this review, we analyzed in a comparative manner, the BPH guidelines of American Urology Association (AUA) and European Urology Association (EAU). Although, there are certain differences between two guidelines, basic ideology of approaching to BPH is similar. Both guidelines present very rich information regarding the diagnosis and management of BPH under the lights of “evidence-based medicine” and they are of utmost importance for every urologist who treats LUTS of aging men.
Comparison of EAU and AUA guidelines in diagnosis and treatment of BPH
Keywords: Üroloji ve Nefroloji