Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin yeni faaliyet alanı olarak sosyal medya - Engiz, Sezen (My University, 2013)
“TÜRKİYE’DE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN YENİ FAALİYET ALANI OLARAK SOSYAL MEDYA” Sivil toplum, kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle önemli bir eksen haline gelmiştir. Küreselleşme olgusuyla paralel olarak enformasyon teknolojisinde yaşanan gelişmelerin gündeme gelmesi ve bu bağlamda giderek internetin yaygınlaşmasıyla başlayan sürecin en belirgin özelliği, bilgiye ulaşmanın kolaylaşmış olmasıdır. Bilgi toplumu olarak adlandırılan bu toplumsal dinamik, sivil toplumun en önemli öğelerinden biri olan sivil toplum kuruluşlarının güncellik ve etkinlik kazanmasına yol açmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının amaçları doğrultusunda gerçekleştirdikleri iletişim çalışmaları, toplumda farkındalık kazandırabilmek için yaşamsal bir önem taşımaktadır. Günümüzde giderek gelişen ve yaygınlaşan internet, sosyal medya ve sosyal ağlar sayesinde kurumlar ve markalar için vazgeçilmez bir iletişim mecrası haline geldi. Bu çalışma, etkileşim konusunda yeni boyutlar sunarak yayıldığı alanlar ve ulaştığı kitleler bağlamında sosyal medyanın, sivil toplum kuruluşları için ideal bir iletişim aracı olduğunu savunmaktadır

“SOCIAL MEDIA AS A NEW ACTIVITY FIELD OF NGO’S IN TURKEY” The developments in the mass media has greatly contributed to the rise of civil society as a major axis. The processes that develop in paralel to the phenomenon of globalization, such as the increasing visibility of the developments in information technologies and the widespread use of internet, have a prominent common feature: The facilitation of access to information. The societal dynamic that is called “information society” has paved the way for the non-governmental organizations to gain currency and efficiency as one of the fundemental parts of the civil society. Communication activities that are realised according to the aims of the non-governmental organizations have a vital function that is to raise awareness in societies. As the use of internet became more widespread, social media and social networks have become indispensable tools for communication. This study argues that social media provides an ideal medium of communication for the non-governmental organizations in the context of its possibilities to reach new areas and interact with new publics
Keywords: Kitle İletişm Araçları; Sivil Toplum Örgütleri; Sosyal Hizmetler ve Sivil Toplum; Sosyal Medya; Sosyal Sorumluluk