Anasınıfına devam eden çocukların cinsiyetlerine göre temel ilişkisel kavram bilgilerinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu çalışmanın amacı, anasınıfına devam eden çocukların temel ilişkili kavram bilgilerini cinsiyetlerine göre incelemektir. Bu amaçla araştırmaya farklı ilköğretim okullarının anasınıflarına devam eden ve basit rasgele örnekleme yöntemiyle seçilen 154 çocuk katılmıştır. Araştırmaya katılan çocukların yaş ortalaması 66.20 ay ve standart sapması 5.91 aydır. Çocuklara Boehm Temel Kavramlar Testi (Boehm-3,2000) bireysel olarak uygulanmıştır. Bulgulardan bazıları şu şekildedir: Kız çocukların “biraz, çift ve geriye” kavramlarında, erkek çocukların ise “biraz, en geniş ve atla” kavramlarında yüzde ellinin altında başarı gösterdikleri bulunmuştur. Kız ve erkek çocukların toplam kavram puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır, (p>.05). Cinsiyete göre tek çocuklar ile kardeşi olan çocukların temel kavram puanları arasında anlamlı fark bulunmamış fakat tek çocukların toplam kavram puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Anne öğrenim düzeyinin kız çocukların temel ilişkisel kavram bilgilerinde, baba öğrenim düzeyinin ise hem kız hem de erkek çocukların temel ilişkisel kavram bilgilerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğu bulunmuştur (p<.05).

This study investigated young children’s knowledge of basic relational concepts in relation to their gender. Randomly selected 154 young children from different schools participated in this study. The mean age of children was 66.20 months with a standard deviation of 5.91. The Boehm Tests of Basic Concepts for children (Boehm-3, 2000) was administrated to the children individually. The results revealed that girls performed on “little-some, double-pair and backward” concepts and the boys performed on “little-some, the widest and skip” concepts below 50% achievement level. Statistically significant differences on the total concept scores of the girls and the boys were not observed (p>.05). Similarly, regarding the gender, statistically significant differences on the total basic concept scores of the children who have brothers or sisters, and those having no brothers or sisters were not seen. However; single children received higher total concept scores. It was also observed that mothers’ level of education was related only to girls’ knowledge of basic relational concepts, but father’s education level was related both to boys’ and girls’ concepts of information level.
An examination of the relationship between kindergarten children's gender and knowledge of basic relational concepts
Keywords: Temel Sağlık Hizmetleri; Aile Çalışmaları; Psikoloji