Patellofemoral ağrı sendromunda düşük doz lazer tedavi yönteminin etkinliğinin araştırılması - Pişirici, Pelin (My University, 2010)
Patellofemoral Ağrı Sendromunda Düşük Doz Lazer Tedavi Yönteminin Etkinliğinin Araştırılması Patellofemoral ağrı sendromu, patellofemoral eklemde retropatellar veya peripatellar ağrı olarak tanımlanan, aktivite ile meydana gelen, merdiven inerken ve uzun süre oturmayla artan ön diz ağrılarıdır. Çalışmamızda PFAS sebebiyle ağrı şikayeti olan hastalara düşük doz lazer tedavisi uygulanarak ağrı, fonksiyonellik ve günlük yaşam üzerine etkileri araştırılmıştır. Tedavi ve kontrol gruplarında yaş ortalaması 40±9.8 ve 44±6 yıl olan 31 kadın, 9 erkek 40 hasta çalışmaya alınmışlardır. Hastalar basit eşleştirme yöntemi ile 20’şer kişilik 2 gruba ayrılmışlardır. Kontrol grubuna sıcak paket, ultrason (plasebo), egzersiz; tedavi grubuna ise aynı programa lazer uygulaması eklenmiştir. 2 hafta süre ile 10 seans tedaviye alınmışlardır. Diz ekstansiyon ve kalça abdüksiyon kas gücü değerleri, hamstring ve iliotibial bant fleksibilite ölçümleri tedavinin başında ve sonunda, görsel analog skala, ağrı engellilik indeksi ve short form 36 ölçümleri tedavinin başında, sonunda ve 1.ayda değerlendirilmişlerdir. Her iki grupta tedavi sonrasında ve 1.ayda, aktivitede ve istirahatte GAS değerleri azalmış ancak, bu azalma kontrol grubunda 1.ay istirahatte devam etmemiştir. SF-36 tedavi öncesi ve sonrasında yapılan grup içi fiziksel karşılaştırmada kontrol grubunda anlamlı fark yoktur. Ancak 1.ayda lazer grubunda belirgin iyileşme görülmüştür. SF-36 tedavi öncesi ve sonrasında yapılan grup içi mental karşılaştırmada tedavi grubu tedavi sonrasında ve 1.ayda anlamlı iyileşme göstermiştir. Yapılan AEİ değerlerine bakıldığında; tedavi öncesine göre 1.ayda ise her iki grupta da azalma görüldü. Yapılan global değerlendirmede kontrol grubu AEİ değeri tedavi grubuna göre daha yüksektir. Sonuç olarak, PFAS tedavisinde 1.ayda GAS ve SF-36 değerlendirmeleri açısından lazer grubunda belirgin iyileşme görülmüştür ancak AEİ açısından lazer grubunda istatistiksel bir anlamlılık gözlenmemiştir Anahtar sözcükler: patellofemoral ağrı sendromu, ön diz ağrısı, düşük doz lazer tedavisi, galyum-alüminyum-arsenid PELİN PİŞİRİCİ Investigation of low dose laser treatment efficacy in patellofemoral pain syndrome Patellofemoral pain syndrome (PFAS), defined as a pain in the patellofemoral joint localized retropatellar or peripatellar area, with activity occurring in even worsening the front of the knee by went down stairs and sitting for a long time. İn this study low-dose laser therapy applied to patients with knee pain complaints because of PFAS, to investigate pain, function, and the effects of daily life. The mean age of the laser and control groups, complaints of patellofemoral pain 40 ± 9.8 and 44 ± 6 years, thirty one female,nine male, 40 patients were studied. All patients were divided into 2 groups with simple matching method, as twenty persons per group. Hot pack, ultrasound (placebo), exercise program applied to the control group and the same program applied to treatment group with added laser application. Patients included in treatment for 2 weeks, 10 sessions. Knee extension and hip abduction muscle strength values, hamstring and iliotibial band at the beginning and end of treatment measurements of flexibility, visual analog scale, pain disability index and the short form 36 measurements at the beginning of treatment, and 1 at the end of re-evaluated monthly. In both groups, and first month after treatment, both the activity and rest VAS values decreased, but this decrease didn’t continue only in the control group at rest in the first month. SF-36 before and after the intra-group physical comparison of the control group before and after treatment didn’t differ significantly. But the first month showed significant improvement in the laser group. SF-36 before and after treatment in the mental comparison of the laser group after the treatment and first months showed significant improvement. Looking at the PDİ evaluation, values decreased in both groups compared to the first month. The global assessment of the value of PDİ treatment group were higher than the control group. As a result, in the first month, the treatment of PFAS reviews VAS and SF-36 showed significant improvement in the laser group, but no statistical significance was observed in terms of PDI in the laser group. Key words: patellofemoral pain syndrome, anterior knee pain, low-dose laser therapy, gallium-aluminum-arsenide
Keywords: Fiziksel Tıp