Muhasebe denetiminde kanıt toplama tekniklerinin bağımsız denetim üzerine etkisi ve bir araştırma - Çavuş, Pınar (My University, 2021)
Günümüzdeki ekonomik koşulların gelişmesi ve değişiklikler göstermesi ekonomikfaaliyetlerin çözülmesini daha karmaşık bir hale dönüştürmektedir. Bu karmaşık hale gelen ekonomikfaaliyetlerin bir düzene koyulmasını da her geçen gün geri dönülmesi zor bir duruma getirmektedir.Zorlaşan bu ekonomik koşullardan dolayı hem iş çevrelerinin hem de toplumun günden güne denetimeihtiyaç duyması artmakta ve bu sebeple hem iş dünyasında hem de toplum yaşamında denetim önemlibir hale gelmektedir.Dünyada genel kabul gören denetimin amacı, muhasebe ilkeleri ve standartlarını dikkatealarak finansal tabloların bu doğrultuda doğru bir şekilde raporlanmış olduğunu analiz etmektir. AvrupaBirliği bünyesinde yaşanan uyum ve genişleme süreci yanında, küresel muhasebe ve denetimstandartlarına yöneliş ve yakınsama eğilimi, uluslararası muhasebe ve denetim standartları ile bağımsızdenetimi daha da ön plana çıkarmıştır. Ayrıca, muhasebe ve denetim standartlarının hem küresel hemde sektörel (kamu ve özel) bazda uyumlaştırılması açısından önemli bir gelişmedir. Denetim kavramı, sistematik bir süreç olarak ele alındığında ise ekonomik faaliyet veolaylarla ilgili iddiaların, daha önce tespit edilen ölçütlere uygunluk seviyesini araştırmaktır. Denetçi,bu sürecin sonucunda ortaya çıkan verileri gerekli kişi veya kurumlara bildirmek gerekçesiyle tarafsızbir şekilde kanıt toplama ve toplanan kanıtları değerlendirmektedir. Denetçinin denetim sürecinde;işletmenin faaliyetleri, muhasebe kayıtları ve finansal tablolarındaki bilgilerin doğruluğu ile ilgili birdenetim görüşü oluşturmak için çeşitli kanıt toplama teknikleriyle ulaşabileceği her türlü bilgi ve belgeler denetim kanıtı olmaktadır. Denetçi, denetim raporunda sunacağı görüşü bu denetim kanıtlarıile ispatlamaktadır.Bu çalışmada, denetim sürecince önemli bir yer tutan ve denetçiye kanıt teşkil edebilecekdenetim kanıtlarının ve denetim süresince yaygınca kullanılan kanıt toplama tekniklerinin açıklanarakbağımsız denetim firmalarında gerçekleştirilen bir anket çalışması ile muhasebe denetiminde kullanılankanıt toplama tekniklerinin bağımsız denetime etkisinin olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır.

The development and changes of today's economic conditions make the solution of economicactivities more complex. It also makes it difficult to return to an order of economic activities that havebecome complex every day. Because of these difficult economic conditions, both business circles andsociety are increasing in need of supervision from day to day, and therefore supervision is becomingimportant in both business and public life.The purpose of the audit, which is generally accepted in the world, is to analyze whether thefinancial statements are reported correctly in this direction, taking into account the accounting principlesand standards. In addition to the harmonization and enlargement process within the European Union,the tendency towards global accounting and auditing standards and the tendency to converge havebrought international accounting and auditing standards and independent auditing to the fore. It is alsoan important development in terms of harmonization of accounting and auditing standards both globallyand on a sectoral (public and private) basis.When the concept of auditing is considered as a systematic process, it is to investigate the levelof compliance of claims about economic activities and events with previously determined criteria. Theauditor impartially collects evidence and evaluates the collected evidence, on the grounds of informing the necessary persons or institutions about the data obtained as a result of this process. In the auditprocess of the auditor; All kinds of information and documents that can be accessed by various evidencecollection techniques in order to form an audit opinion on the accuracy of the information in theoperations of the enterprise, accounting records and financial statements are audit evidence. The auditorproves the opinion he will present in the audit report with this audit evidence.In this study, it is aimed to determine whether the evidence collection techniques used inaccounting auditing have an independent audit effect by explaining the audit evidence which has animportant place in the audit process and can constitute evidence to the auditor, and the evidencecollection techniques commonly used during the audit.
Keywords: Accounting; Audit; Audit Evidence; Auditing of Accounting; Bağımsız Denetim; Business; Denetim; Denetim Kanıtı; Evidence Gathering Techniques; Independent Audit; İşletme; Kanıt Toplama Teknikleri Audit; Muhasebe; Muhasebe Denetimi