İktisadî demokrasi bağlamında iktisadî özgürlük ve Türkiye'de işçi sendikaları - Gökçen, Şeniz (My University, 2022)
Bu çalışmada kuramsal bir çerçeve içinde demokrasinin önemi, neden tercih edildiği, özellikleri ve iktisadî özgürlükler bağlamında sendikacılık paralelinde makro iktisadi unsurlarla incelemek amaçlanmıştır. İlişkisel olarak belirli kriterler açısından literatür araştırmaları yapılarak demokrasi kavramının olması gerektiği ya da iktisadî özgürlüklerin ne ifade ettiği niteliksel boyutlarıyla araştırılmaktadır. Konu olarak sadece demokrasi veya sendika olarak değil ayrıca tarihsel ve farklı bakış açılarıyla mevcut diğer çalışmalardan farklı bir yol izlenmeye çalışılmıştır. Teorik olarak iktisat ile demokrasi, özgürlükler ve sendikacılık alanlarının çözümlen-mesine dayanmaktadır. Çalışmanın her alanında Türkiye ile ilgili örneklere yer veril-miştir. İktisat bilimi ile demokrasinin ülkedeki kurumlar çerçevesinde işleyişinin ne şekilde olduğu uluslararası demokrasi ve özgürlük ölçümleriyle değerlendirilmektedir. Ülkelerin demokratik sıralamalarına bakıldığında ilk sıralarda olanların aynı zamanda ekonomik olarak da güçlü ülkeler olduğu görülmektedir. Bir diğer deyişle demokrasi kavramının sadece yönetim şeklinden ibaret olmadığı çalışmalarda öne çıkan bir du-rumdur. Türkiye’de iktisadî özgürlüğün nasıl bir anlayışla ilerlediği, çalışmanın konusu içinde yer almaktadır. Ayrıca sendikal oluşumun temel amacının iktisadi hayattaki yeri ve öneminin araştırılması çalışmanın diğer bir yönünü oluşturmaktadır. Globalleşmeyle birlikte geçmişten bugüne iktisadın temel hedeflerinin farklı dallarla olan bağımlılığı incelenmeye çalışılmıştır.
Keywords: Demokrasi; Economic conditions; Ekonomik durum; Finance; İktisadî Özgürlük; İşçi sendikaları; Labor unions; Maliye; Sendika; Sendikacılık Tarihi; Turkey; Türkiye