Küreselleşme sürecinde kentlerin imaj ve kimlikleri: karşılaştırmalı istanbul örneği - Engez, Ayşe (My University, 2007)
KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE KENTLERİN İMAJ VE KİMLİKLERİ: KARŞILAŞTIRMALI İSTANBUL ÖRNEĞİ İçinde bulunduğumuz dönemi de her geçen gün daha çok etkisi altına küreselleşme, dünyanın tek bir mekân olarak algılanabilecek ölçüde sıkışıp küçülmesi anlamına gelen bir süreci ifade etmektedir. Küreselleşmenin etkisinin en çok görüldüğü alanlardan biri de kentler olarak karşımıza çıkmaktadır. Küreselleşme, kenti etkilemesinin ötesinde kentin anlamını ve yapısını tamamen değiştirmiştir. Küreselleşme sürecinde, kentler artık, hem küresel ekonominin beşiği olarak hem de sosyal ve kültürel açıdan dünyaya yön vermektedir. Küreselleşme, ülkeler arasındaki fiziksel ve ekonomik sınırları önemsizleştirerek, ülkelerin ekonomik egemenliklerini törpülerken, küresel ekonomik sistemin temel birimlerini giderek kentler oluşturmaktadır. Küreselleşmenin kentler üzerindeki etkisi incelendiğinde, en önemli etkisinin kentlerin imaj ve kimliği üzerinde olduğu görülmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada küreselleşmenin kentlerin imaj ve kimlikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Küreselleşmeyle birlikte dünya giderek kentlileşirken, kentlerin imaj ve kimlikleri değişmektedir ve kentler küresel bir imaja bürünmektedir. Küreselleşme sürecinde her geçen gün değişen ve küresel bir imaja bürünen kentler, haberleşme, iletişim ve ulaşımda, uluslararası kesişim noktasında bulunmaktadır. Küreselleşme sürecinde kentlerin değişen ve imaj ve kimliklerine örnek olarak İstanbul ve Londra kentleri ele alınarak detaylı bir şekilde incelenmiştir. Küreselleşmenin bu iki kentin imaj ve kimliğini de etkilediği görülmüştür.

IMAGES AND IDENTITIES OF CITIES IN THE PROCESS OF GLOBALIZATION: COMPARATIVE EXAMPLE OF ISTANBUL It is observed that globalization, which has an increasing influence, expresses a process where the world shrinks to a scale, so as to be perceived as a single place. Cities are among places where the effects of globalization are observed the most. Beyond influencing cities, globalization has fully changed the meaning and structure of the city. In the process of globalization, cities shape the world, both socially and culturally, as the cradle of global economy. Globalization makes physical and economic borders among countries less important and limits the economic sovereignties of countries, thus, cities become the basic units of the global economic system. When the influence of globalization on cities is analyzed, it is observed that the most important influence is on the image and identity of cities. In this context, the influence of globalization on the images and identities of cities has been analyzed in this study. The world is becoming more urbanized with globalization, the images and identities of cities are changing and the cities are turning into global images. Changing and turning into global images every day in the process of globalization, cities are located at the international intersection of communication and transportation. The cities of Istanbul and London have been taken into consideration and examined in detail as examples of the changing images and identities of cities in the process of globalization. It has been observed that globalization has influenced the images and identities of these two cities.
Keywords: Halkla İlişkiler; İmaj Yönetimi; Kent Kültürü; Küreselleşme