İnsan kaynakları yönetimi ve muhasebe ilişkisi - Çilingir, Ayşen (My University, 2002)
İşletmenin iyi yönetilmesi, bütün fonksiyonların işleyişi sırasında alınan yerinde ve uyumlu kararlarla varlıkların ve kaynakların güçlü ve karlı bir şekilde yönetilmesine bağlıdır. Başka bir deyişle iyi yönetim belirli bir amaca ulaşmak için sadece varlıkların ve kaynakların da iyi yönetimi ile sağlanır. İşletme içinde insan kaynakları yönetimi departmanı ile muhasebe yönetimi departmanı birbirinden bağımsız birimler olarak görülmektedir. Muhasebe organizasyonuna ait işlerin personele göre bölümlendirilmesi, bu bölümdeki personelin iş bölümü, personelin görevinin saptanması, seçimi, eğitimi, yerleştirilmesi gibi işlevler muhasebe bölümü ile insan kaynakları yönetimi bölümünün koordineli çalışması ile sağlanmaktadır. İnsan kaynakları muhasebesi, yönetime insan kaynaklarını daha iyi ve etkin yönlendirebilmesi için gerekli bilgileri derlemektedir. İnsan kaynakları yönetimi ve muhasebe yönetiminin birbiri ile ilişkili birimler olduğu düşünülmektedir. Bu amaçla insan kaynakları yönetimi ve muhasebe ilişkisi irdelenmeye, bu ilişkinin ne boyutlarda olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde insan kaynakları yönetiminin geçmişten günümüze kadar olan süreç içindeki gelişimi, işlevleri, organizasyon içindeki yerinin ne olduğu incelenmiştir. Organizasyonel hedeflere ulaşmada doğru iletişim teorilerinin neler olduğuna yer verilmiştir. İkinci bölümde, muhasebenin geçmişten günümüze kadar olan süreç içindeki önemi ve bu süreç içerisinde insan faktörünün yeri incelenmiştir. Organizasyon içinde muhasebenin yeri, muhasebecilerin üstlendikleri roller, takındıkları tutum, örgüte duydukları sadakat gibi davranışı etkileyen faktörlerin neler olduğu bu bölümde belirtilmiştir. Ayrıca çeşitli iletişim ağları ve bu ağların yapısal karakteristiğine, geniş tabanlı iletişimi sağlayacak kriterlere, insan kaynakları muhasebesinin önemine dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, insan kaynaklarının globalleşme sürecindeki yerine , bu süreç içerisinde stratejik rekabet edebilme ve gelecekte varılabilecek durumlara ilişkin saptama ve önerilere yer verilmiştir. İnsan kaynakları yönetimi ve muhasebe departmanlarında çalışanların takındıkları yanlış tutum ve bunun örgüte yansıması üzerinde durulmuştur. Ayrıca muhasebecilerin dışarıdan bakıldığında diğer organizasyon ya da bireyler üzerinde bıraktığı etki üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Son bölümde, insan kaynakları ve muhasebe ilişkisinin Türkiye'deki firmalarda ne düzeyde olduğuna ilişkin bir anket çalışmasının değerlendirilmesi yapılmıştır.

Being successful in management of an organization depends upon the decisions, which made by the decision makers on the right time and position related with the resources which organization has. In the other words, for reaching an aim in an organization, the resources must be managed perfectly. The main task of Human Resource Account Management is, compile the data for planning and using of human resources more effectively. The central theme, which this text sets out, can be summarized in the following question. What is the nature of the relationship between accounting and financial reporting systems on the one hand, and the attitudes and the behavior of those systems' producers and users on the other? This text attempt to asses the impact of human behavior upon the design, operation, purposes of the accounting and reporting system and also consider various means of acknowledging the importance of the human factor through accounting systems. This text sets out the importance and the interrelationship between accounting and human factor on three main parts. In first part, the theme is based on the developing of Human Resource Management concept from past till today, the basic working structure, and the interrelations of human resource management in an organization. Also there is a part about the communication theories. Second part based on the developing and relations of the accounting with human resource management. Accounting is an artefact - a product of human invention designed by humans for human purposes. Those purposes are myriad in their variety. They include planning, control, investments, and employment decisions, communication, persuasion, rationalization, and coordination. The design and operation of accounting systems for all those purposes focus on human relations. In this part also consider the main purposes of accounting in the general organization chart, and the communication networks and theories, which based on huge communication criteria. In the third part, human resource management is considered in the aspect of the future global world. This part also mentioned the wrong behaviors and beliefs of the human resource management department and the account management department workers. At the end of text, there is a summary of a research, which indicates the level of the relation between Human Resource Management and Account Management in Turkish organizations.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İşletme Yönetimi; Muhasebe