Aile içi ilişkilerde güç mesafesi-sosyal kimlik ve sosyal baskınlık: “yalı çapkını” dizisi üzerinden analiz - YAZGAN, AYŞE MÜGE (My University, 2024)
Kişilerarası ilişkide olan birey, alıcı ve verici olarak karşısındaki ile ilişkidedir. Güç, çizdiği mesafe ile, yarattığı etki ile bulunduğu alana katkı sağlamaktadır. Güç mesafesi otorite olarak yüksek olan toplumlarda, kalıp yargılar, ön yargılar ile grup içi grup dışı kayırmacılık, gruba dayalı baskınlık ve eşitlik konuları öne çıkmaktadır. Bu çalışma, hiyerarşik merkezi otorite ile yönetilen Türk aile tiplemesinin medya üzerinden algısnı analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın evreni 2022 yılı son çeyreğinde gösterime girmiş olan “Yalı Çapkını” dizisi baş karakterlerinin sergiledikleri performansdan oluşmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi içinde içerik analizi yapılmıştır. Çalışmada yapılan içerik analizi gizli gözlem yöntemi ile yapılmıştır. Verilerin kodlanması ile başlayan süreçte dizide kullanılan kelimeler, cümleler, kullanılan beden dili araştırma problemlerinin genel çerçevesini oluşturmaktadır. Sosyal kimlik ve sosyal baskınlık kuramları üzerinden konuya yaklaşılan çalışmanın alana farklı bir perspektifle katkı sağlayacağı bir gerçektir. Güç mücadelesinin sunulduğu TV dizilerinde öne çıkan gerçek bir hikayeden alıntı olan Budayıcıoğlu’nun (2022) kaleme aldığı, OMG Pictures’ın yapımcı olduğu Burcu Alptekin ve Alptekin Bozkurt’un yönetmenliğini üstlendiği “Yalı Çapkını” dizisi üzerinden yapılan analiz sonuçları, güç mesafesinin ve sosyal baskınlığın Türkiye’deki güçlü aile olarak adlandırılan varlıklı aileler içindeki kişilerarası ilişkilerin ayrımcılık ve kayırmacılık olarak göstergelerini sunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Güç Mesafesi, Sosyal Baskınlık, Sosyal Kimlik, Kişilerarası İlişkiler, Kalıp Yargılar.

An individual in an interpersonal relationship is in a relationship with the other person as a giver and receiver. Power contributes to the area with its distance and the impact it creates. In societies with high power distance authority, stereotypes, prejudices, in-group favoritism, group-based dominance, and equality issues come to the fore. This study aims to analyze the perception of the Turkish family type, managed by a hierarchical central authority, through the media. The universe of this research consists of the performance of the main characters of the "Casanova of Waterside Mansion" TV series, which was released in the last quarter of 2022. In the study, content analysis was conducted using the qualitative research method. The content analysis in the study was conducted using the covert observation method. In the process that begins with the coding of the data, the words, sentences and body language used in the series form the general framework of the research problems. It is a fact that the study, which approaches the subject through social identity and social dominance theories, will contribute to the field from a different perspective. The results of the analysis based on the series " Casanova of Waterside Mansion " written by Budayıcıoğlu (2022), which is an excerpt from a true story that stands out in TV series where the power struggle is presented, and produced by OMG Pictures, directed by Burcu Alptekin and Alptekin Bozkurt show that the power distance and social dominance which provide indicators of interpersonal relations as discrimination and favoritism affect the wealthy families called the powerful one in Turkey. Keywords: Power Distance, Social Dominance, Social Identity, Interpersonal Relations, Stereotypes.
Power distance in family relations-social identity and social dominance: analysis through the series "Waterside mansion casanova"
Keywords: Güç Mesafesi; Sosyal Baskınlık; Sosyal Kimlik; Kişilerarası İlişkiler; Kalıp Yargılar; Power Distance; Social Dominance; Social Identity; Interpersonal Relations; Stereotypes