Tedarik zincirinde işbirlikleri ve Türkiye örneği - Kara, Adnan (My University, 2013)
21. yüzyılda uluslararası alanda çalışmak veya uluslararası çalışan işletmelerle rekabet edebilmek önem kazanan bir konu olmaktadır. Müşteriye yakınlık rekabette öne geçmenin anahtarıdır. Tedarik zinciri yönetimi, maliyetleri ve teslim sürelerini azaltmak için iyi bir yöntemdir. Küresel bir ürün tedarik zinciri yönetimiyle olanaklı hale gelmektedir. Yatay konumda rakiplerle dikey konumda tedarikçilerle yapılan işbirlikleri tedarik zincirinin etkinliğini arttırmaktadır. Rakiplerle üretim, Ar&Ge, dağıtım işbirlikleri vs. ile tedarik zincirinin verimliliği arttırılabilmektedir. Tedarikçilerle satın alma, teknik işbirlikleri vs. ile tedarik zincirinin tepki verme süresi ve müşteri hizmetleri iyileştirilebilmektedir. Son olarak birbirlerine rakip olmalarına rağmen Arçelik’in Sony Europe’a belirli ürünleri fason olarak üretmesi işbirliklerinin önemini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı tedarik zincirinde işbirliği kavramının keşifsel araştırma yöntemiyle genel çerçevesinin oluşturulması ve Türkiye’de uygulamalarının incelenmesidir. Bunun için pazarlama, tedarik zinciri yönetimi, yöneylem araştırması, lojistik yazınlarında tarama yapılmıştır. Ayrıca gıda sektöründe faaliyet gösteren ve zincir boyunca tüm aşamalarda yer alan firmaların yöneticileriyle derinlemesine mülakat yapılmıştır. Çalışma sonucunda tedarik zinciri üyelerini işbirliğine yönelten nedenlere ilişkin bulgular elde edilmiştir. Buna göre tedarik zinciri üyelerini işbirliğine yönelten nedenlerin en başında çevresel belirsizlik gelmektedir. Bunun yanısıra etkin işbirliği kuralları, işbirliğinin olumlu yanları ve sakıncalarının belirlenmesine çalışılmıştır. kleri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Değer Zinciri

In 21 century, working international or cempeting against international organisations is important issue. Customer intimacy is a key for competitive advantage. Supply chain management is a good method to minimize cost and delivery time. Supply chain method enables having a global product. Collaboration with suppliers at vertical position and with competitors at horizantal position increase effectiveness of supply chain collaboration. R&D, manufacturing, etc. Collaboration with competitors increase productivity of supply chain. Purchasing, technic collaboration, etc. With suppliers improve response time and customer services. Finally, for example, Sony Europe having subcontracting with Arçelik and it is domanstrate that importance of collaboration. This study’s aim is to create a framework for collaboration in supply chain with explotary research method and examine implementation in Turkey. Therefore, marketing, supply chain management, operational research, logistics literatures examined. In addition, Managers of firms which operating at food sector was interviewed. As a result of study, findings related to causes that lead collaboration. Supply chain members are obtained. According to this, primarily, one of the causes that lead collaboration is environmental uncertainty. As well as, to determine effective collaboration rules, collaboration’s advantages and disadvantages was tried. Key Words: Collaboration, Supply Chain Management, Value Chain
Keywords: Endüstriyel Tedarik; Endüstriyel Yönetim; Fiziksel Dağıtım, Malların; İşletme Lojistiği; Malzeme Yönetimi; Pazarlama; Üretim Yönetimi