Ortadoğu’da işsizlik sorunu: Mısır örneği - Köse, Bülent (My University, 2012)
Ortadoğu’nun petrol ve doğalgaz zengini birkaç ülkesini ayrı tutarsak, geri kalan tüm ülkelerinde yüksek işsizlik oranları söz konusudur. Uzun yıllardan beri yüksek işsizlik oranları ile boğuşan Ortadoğu ülkelerinin yakın bir gelecekte de işsizlik oranlarını düşürmeleri pek mümkün görünmemektedir. Ortadoğu ülkelerindeki işsizliğin ortak özellikleri olarak; hızlı nüfus artışına bağlı olarak genç işsizliğinin yüksek olması, işgücünün vasıf ve becerisinin düşük olması, işgücüne katılım oranlarının düşük olması, kadın istihdamının düşük olması, emek piyasalarını düzenleyen kurumların ve mevzuatın azlığı, kamu kesiminde yoğun işgücü istihdamı, küresel piyasalara entegre olunamaması nedeniyle emek yoğun işlerde ihracat artışı sağlanamaması vb. sayılabilir. Mısır, Ortadoğu ülkeleri içinde işsizliğin yüksek olduğu bir devlettir. Ortadoğu ülkelerinin genelinde görülen işsizliğin temel özellikleri Mısır’da da mevcuttur.

If we set aside a few oil and gas-rich countries in the Middle East, there are high unemployment rates in the rest of the countries. Middle Eastern countries have long been plagued with high unemployment rates for many years and in the near future the decreasing of unemployment rates are not seen possible. Common characteristics of unemployment in the Middle East countries can be given as follows; youth unemployment is high due to rapid population growth, lower labor force qualifications and skills, lower labor force participation rates, lower female employment, the scarcity of labor markets and legislation of governing institutions, public sector employment in labor-intensive, no increase in export of labour intensive works due to lack of integration into the market. Among Middle Eastern countries, Egypt is a state where the unemployment rate is high. Key features of unemployment seen in Egypt are also available in the rest of Middle Eastern countries.
Keywords: İstihdam; İşgücü Analizleri; Ortadoğu