Sulu ortamdaki formaldehitintayini için yeni bir yöntem geliştirilmesi - Deniz, Sabahattin (My University, 2011)
SULU ORTAMDAKİ FORMALDEHİTİN TAYİNİ İÇİN YENİ BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ Bu çalışma; sulu ortamdaki formaldehitin tayini için spektrofotometrik yeni bir yöntem geliştirmek amacı ile yapılmıştır. Günümüzde formaldehit tayini için pek çok yöntem vardır. Ancak bazı yöntemlerdeki yüksek maliyetler, çalışma şartlarının zorlukları ve ardışık işlemler içermesi alternatif yöntemlere olan ihtiyacı arttırmıştır. Bu çalışmada formaldehit tayini için reaktif olarak 8-amino-1-naftol-3,6-disülfonik asid (H-Asidi) kullanılmış ve yöntemin optimum çalışma şartları belirlenmiştir. En uygun çalışma dalga boyu 419 nm olarak belirlenmiştir. Elde edilen renkli çözeltinin renginin en az 60 dakika kararlılığını koruduğu tespit edilmiştir. 419 nm’ de asetaldehit için tolere edilebilir oran 1:40 (g:g) (formaldehit:asetaldehit) olarak belirlenmiştir. 419 nm’ de formaldehit için tespit sınırı (3σ, n=7) 0,017 ppm ve tayin sınırı (10σ, n=7) 0,057 ppm olarak ve molar ekstinksiyon katsayısı ( Ɛ ) 8119 L.mol-1.cm-1 olarak belirlenmiştir.

DEVELOPMENT A NEW METHOD FOR DETERMINATION OF FORMALDEHYDE IN AQUEOUS MEDIUM In this work, a new spectrophotometric method was developed for the determinaiton of formaldehyde in aqueous medium. There are a lot methods fort he determination of formaldehyde. But some of that have disatvantages like needing expensive equiopment, hard reaciton conditions and complicate processes. The disadvantages have increased the need for alternative methods. In this study, 8-amino-1-naphtol-3,6-disulfonic acid (H-Acid) was used as a reagent for the determination of formaldehyde and the optimum working conditions has been identified. The optimum working wavelength has been identified as 419 nm. The color of solution was stable for at least 60 minutes. The tolarable limit for acetaldehyde is determined as 1:40 (g:g) (formaldehyde:acetaldehyde) at 419 nm. The limit of detection (3σ, n=7), limit of quantificaiton (10σ, n=7) and molar extinction constant ( Ɛ ) for formaldehyde has been determined as 0,017 ppm, 0,057 ppm and 8119 L.mol-1.cm-1, respectively.
Keywords: Analitik Kimya; Kimya