Psikolojik sözleşme ihlali iş tatmini ilişkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracı rolü: bir kamu kurumunda araştırma - Barlık, Duygu Demir (My University, 2018)
ÖZETBu çalışmanın amacı kamu sektöründeki çalışanların psikolojik sözleşme ihlali algıları ile iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve örgütsel özdeşlemenin bu ilişkideki aracı rolünü ortaya koymaktır. Bu amaçla, kamu sektöründe çalışanların psikolojik sözleşme ihlali algıları ve iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkide örgütsel özdeşlemenin aracı rolünü belirlemek adına bir model önerilmiş ve bu model regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın ana kütlesini İstanbul’da faaliyet gösteren bir kamu kuruluşunda görev yapan çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Gönüllülük esasına dayalı örneklem grubuna 600 anket dağıtılmış, 419 adet tam doldurulmuş anket elde edilmiştir. Toplanan veriler Microsoft Office Excel 2007 ile tablolaştırılmış, SPSS 23.0 yazılımı ile analiz edilmiştir.Yapılan analizler sonucu, çalışanların psikolojik sözleşme ihlali algıları ile iş tatminleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu (p<0,05) ve bu ilişkinin bir kısmının örgütsel özdeşleşme ile açıklanabileceği ortaya koyulmuştur.

THE MODERATING ROLE OF ORGANIZATIONAL IDENTIFICATION ON THE RELATION BETWEEN PSYCHOLOGICAL CONTRACT VIOLATION AND JOB SATISFACTION: A RESEARCH ON THE PUBLİC AGENCY SUMMERYThe purpose of this study is to identify the relationship between job satisfaction and understanding of psychological contract violation of the goverment employee and also to reveal the connecting role of organizational identification. For this purpose a model is reccomended to identify this connecting role of organizational identification and this model is identified with regression analysis. The people in this study work in a public instution in Istanbul.In this study public surveys are used as a data collection technique. 600 surveys are distrubuted to the volunteers and 419 fully answered surveys are obtained. The data is tabulated wit Microsoft Office Excel 2007 and analyzed with Spss 23.0 software.According to the study it is identified that a relationship between job satisfaction and understanding of psychological contract vioalation and a part of this relationship can be explained with organizational identification.
Keywords: Contracts; İş tatmini; Job satisfaction; Organizational behavior; Organizational commitment; Organizational effectiveness; Organizational Identification; Örgütsel bağlılık; Örgütsel davranış; Örgütsel etkinlik; Örgütsel Özdeşleşme Psychological Contract Violation; Personel yönetimi; Personnel management; Psikolojik sözleşme ihlali; Psikolojik testler; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psychological tests; Social aspects; Social psychology; Sosyal psikoloji; Sosyal yönleri; Sözleşmeler