554 sayılı endüstriyel tasarımların korunması ile ilgili kanun hükmünde kararnamede yer alan “tasarım” tanımının irdelenmesi - Eryayar, Erkut (Sanat - Tasarım Dergisi, 2010)
Tasarım ve endüstriyel tasarım kavramları birbirleri ile ilişkili, ama uygulamada birbirinden bağımsız iki farklı kavramdır. Tasarım kavramını bir üst başlık olarak, endüstriyel tasarım kavramını ise ticari bir meta ve kanunlar ile taklitlerinden korunabilen bir değer olarak ele almamız gerekmektedir. Zaman içerisinde pek çok farklı akım, kurum ve kişi tarafından farklı bakış açıları ile defalarca bu kavramların tanımları yapılmıştır. Tasarım hukuku açısından ise bu tanımlar ülkemizde 27 Haziran 1995 tarihli 554 sayılı endüstriyel tasarımların korunması ile ilgili kanun hükmünde kararnamede belirtilmiştir. Bu bağlamda yapılan çalışmada hem meslek disiplini açısından, hem de tasarım hukuku açısından, tasarım ve endüstriyel tasarım kavramları ayrı ayrı incelenmiş ve tasarım hukuku açısından mevcut durum ortaya konmaya çalışılmıştır.
Keywords: Tasarım, endüstriyel tasarım, endüstriyel tasarım koruması