Bireysel çalgı klarnet öğrencilerinin öz düzenleme becerileri bireysel çalgı tutumları ve akademik başarı durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Kılıç, Murat (My University, 2023)
Bireysel çalgı eğitimi, müzik öğretmeni adaylarının mesleki yaşantıları ve mesleki gerekliliklerini kazanmaları açısından önemli bir derstir. Müzik öğretim programları üzerinde yapılan son değişiklikler sonrası bu dersin haftalık ders zerinde ders saatinin azaltılması sonucunda, öğrenciler bireysel çalgı öğretmenleri ile yeteri kadar vakit geçirememekte ve buna bağlı olarak bireysel çalgılarının gerekliliklerini yerine getirebilmek için bireysel çalışmaları daha fazla yapmaları gerekmektedir. Bu noktada bireylerin çalgı çalışma durumlarını nasıl düzenledikleri, çalgı çalışma basamaklarını nasıl planladıkları ve bu planlamalarda ne doğrultuda başarılı oldukları, kısacası öz düzenleme becerileri merak edilmektedir. Yapılacak olan bu çalışma tarama modelli bir araştırmadır. Öz düzenleme becerileri, bireysel çalgı tutumları ve akademik başarı arasında ilişkinin incelenecek olması açısından ise, tarama modellerinden ilişkisel tarama modelli bir çalışma olacaktır. Araştırmada örneklem olarak farklı farklı üniversitelerde öğrenim görmekte olan 1., 2., 3. ve 4. sınıf bireysel çalgı klarnet dersi öğrencilerinden veriler toplanacaktır. Verilerin toplanmasında öz düzenleme becerilerinin ölçülebilmesi için Serhat Arslan (2008) tarafından geliştirilen Öz Düzenleme Becerileri ölçeği, çalgı tutumlarının ölçülebilmesi için, Begüm Yalçınkaya ve Abdurrahim Can Eldemir tarafından geliştirilen Bireysel Çalgı Tutum Ölçeği kullanılacaktır. Öğrencilerin akademik başarılarının ve demografik özelliklerinin tespit edilebilmesi için Öğrenci Bilgi Kartları kullanılmıştır. Araştırmada kullanılacak olan veriler, yedi bölge birer üniversiteye ulaşılmaya çalışılmıştır ancak bazı üniversitelerde bireysel çalgı klarnet dersi olmaması, bazı üniversitelerden cevap alınamamasından dolayı örneklem grubunda yer alan Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölümü, Karabük Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü, Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü, Trakya Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü, Uludağ Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü, Ağrı Üniversitesi Müzik Öğretmenliği, Muğla Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden elde edilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrencilerin cinsiyet durumları, öğrenim görmekte oldukları sınıf durumları, öğrencilerin mezun oldukları lise türü ile öz düzenleme ve bireysel çalgı tutumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Öğrencilerin akademik başarı durumları ile öz düzenleme becerileri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiş ancak bireysel çalgı tutumları ile akademik başarı durumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bireysel çalgı tutumları yüksek olan öğrencilerin akademik başarı durumları yüksektir. Öğrencilerin çalgı çalışma saatleri ile öz düzenleme becerileri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öz düzenleme becerileri yüksek olan öğrencilerin çalgı çalışma saatleri de yüksektir. Öğrencilerin çalgı çalışma saatleri ile bireysel çalgı tutumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Öğrencilerin öz düzenleme becerileri ile bireysel çalgı tutumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öğrencilerin öz düzenleme becerileri arttıkça bireysel çalgı tutumları da artmaktadır. Öğrencilerin akademik başarı durumları ile bireysel çalgı tutumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bireysel çalgı tutumu arttıkça öğrencilerin akademik başarı durumları artmaktadır. Öğrencilerin öz düzenleme becerileri ile akademik başarı durumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öğrencilerin öz düzenleme becerileri arttıkça akademik başarı durumları artmaktadır.

Individual instrument education is an important lesson for music teacher candidates to gain professional experience and meet professional requirements. Following recent changes in music teaching programs, the reduction of lesson hours in the weekly schedule for this course has resulted in students not spending enough time with their individual instrument teachers. As a result, they need to engage in more individual practice to meet the requirements of their instruments. At this point, it is of interest to know how individuals organize their instrument practice, plan their practice stages, and the extent to which they succeed in these planning processes. In short, their self-regulation skills are of interest.This study will adopt a survey research design. Considering the examination of the relationship between self-regulation skills, individual instrument attitudes, and academic achievement, it will be an associative survey study. The sample of the study will consist of 1st, 2nd, 3rd, and 4th-year students who are studying individual clarinet lessons at different universities. In order to measure self-regulation skills, the Self-Regulation Skills Scale developed by Serhat Arslan (2008) will be used, and the Individual Instrument Attitude Scale developed by Begüm Yalçınkaya and Abdurrahim Can Eldemir will be used to measure instrument attitudes. Student Information Forms will be used to determine students academic achievements and demographic characteristics. The data for the study will be obtained from students studying at Marmara University Department of Music Education, Kocaeli University Faculty of Fine Arts, Karabük University Department of Music Education, Gazi University Department of Music Education, Trakya University Department of Music Education, Uludağ University Department of Music Education, Ağrı University Department of Music Education, and Muğla University Department of Music Education. The research findings did not reveal a significant relationship between students' gender, class status, the type of high school they graduated from, and their self-regulation and individual instrumental attitudes. There was no significant relationship detected between students' academic achievement and self-regulation skills, but a significant relationship was found between individual instrumental attitudes and academic achievement. Students with higher individual instrumental attitudes tend to have higher academic achievement. There was a significant relationship found between students' instrumental practice hours and self-regulation skills. Students with higher self-regulation skills tend to have higher instrumental practice hours. No significant relationship was found between students' instrumental practice hours and individual instrumental attitudes. A significant relationship was detected between students' self-regulation skills and individual instrumental attitudes. As students' self-regulation skills increase, their individual instrumental attitudes also increase. A significant relationship was found between students' academic achievement and individual instrumental attitudes. As individual instrumental attitudes increase, students' academic achievement also increases. A significant relationship was detected between students' self-regulation skills and academic achievement. As students' self-regulation skills increase, their academic achievement also increases.
Examination of the relationship between selfregulation skills individual instrument attitudes and academic achievement of individual instrument clarinet student
Keywords: Academic achievement; Akademik başarı; Akademik Başarı Self Regulation; Bireysel Çalgı Tutumu; Individual Instrument Attitude; Music education; Müzik eğitimi; Öz düzenleme; Psikolojik yönleri; Psychological aspects