Peçevi tarihi (250b-284a metin, dizin, özel adlar sözlüğü) - Dinç, Beyhan (My University, 2005)
Çalışmamız, giriş, Peçevî Tarihine Yolculuk, imlâ hususiyetleri, metin, dizin, özel adlar dizini, sonuç ve tıpkıbasım olmak üzere sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, eserin içeriği ve önemi, tezin kapsamı, amacı, hazırlanışında izlenen yöntemden bahsedilmektedir. İkinci bölümde, Peçevî Tarihinin ana hatlarıyla olayları anlatılarak özeti yapılmıştır. Üçüncü bölümde, eserin imlâ hususiyetlerine, ayrıntılı olmamak üzere değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde, Peçevî Tarihinin Bağdat Köşkü 206 numaralı yazma nüshasının 250b-284a arasındaki varaklarının transkripsiyonu ve eserin B ve C adlarını verdiğimiz farklı diğer nüshaları ile tenkitli neşri bulunmaktadır. Çalışmamızın beşinci bölümünde, metindeki tüm kelimelerin dizini yapılarak, bu kelimeler anlamlandırılmıştır. Altıncı bölümde, özel adlar dizinine yer verilmiş olup bu bölümde kelimeler altı ayrı özel başlık altında tasnif edilmiştir.. Yedinci bölüm çalışmanın sonuç bölümünden ibaret olup sonuna ise üç metnin tıpkıbasımı eklenmiştir.

This work that is prepared on The history of Peçevî has eight chapters. Introduction, journey to The history of Peçevî, spelling properties, text, index, index of personal names, conclusion and original copies are chapters of this work. Importance and content of work, purpose and extent of thesis are in the first chapter. The method that is followed at the preparing phases of the thesis is also explanied in the first chapter. The history of Peçevî is summarized by explaining events in the second chapter. Spelling properties of work are mentioned in the third chapter. The mentioning of spelling properties is not detailed. Transcription of sheets of The History of Pecevî is in the fouth chapter. Transcription of these sheets are between 250/ b and 284/ a of Bagdat Köşkü copy numbered 206. In addition to this, comparative text with the other two copy which are named as B and C is in the fourth chapter. There is index of all words in the work in the fifth chapter. In this chapter, all words of the work are given a meaning. Personal names index is prepared in the sixth chapter After the Personal names index, Conclusion part is added to the work as seventh chapter. Original copies are added to the end of the work.
Keywords: Peçevi Tarihi