Evde bakım hizmeti sırasında toplanan atık ilaç profilinin belirlenmesi - Tanır, Gökçen İlke (My University, 2020)
Evde Bakım Hizmeti Sırasında Toplanan Atık İlaç Profilinin BelirlenmesiÖğrencinin Adı Soyadı: Gökçen İlke TanırDanışman: Prof. Dr. Şule RabuşAnabilim Dalı: Klinik Eczacılık Anabilim DalıAmaç: Çalışmamızda evde bakım hizmeti alan hastalardan toplanan atık ilaçların genel bir profilin çıkarılması, ilaçların atık olma nedenlerinin ve ilişkili ekonomik kayıpların araştırılması amaçlanmaktadır.Gereç ve yöntem: Bu çalışma Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Evde Bakım Hizmetleri’ne kayıtlı olarak evde bakım hizmeti alan 18 yaş ve üzerindeki 100 hastada yürütülmüştür. Evde bakım ekibi ile birlikte ev ziyaretine giden eczacı araştırmacı tarafından evde aktif şekilde kullanılmayan tüm ilaçlar atık ilaç olarak kabul edilerek hasta/ hasta yakınından teslim alınmış ve ayrıca hastaya ait demografik ve klinik bilgilerin yanı sıra, atık ilaçlarla ilgili bilgiler toplanmıştır. Bulgular: Hastaların %59’u kadındı ve ortalama (SS) yaş 68,82 (19,30) idi. Ziyaret edilen 100 evden toplam 563 kutu (447 farklı kalemde) ilaç toplandı. Toplanmış olan atık ilaçların %34,5’i akut bir durumun tedavisi için, %14,1’i ise kronik bir hastalığın tedavisi için reçete edilmişti. İlaçların %22’si kullanmaya gerek kalmadığı için atık olmuştu ve %39’unun son kullanma tarihi geçmişti. Hastaların %73’ü bu ilaçları ne yapacağını bilmediği için evde saklamaktaydı. Atık olarak toplanan ilaçların ekonomik analizi yapıldığında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu ilaçlar karşılığında ödediği bedelin 8275,26 TL olduğu ve ilaçların perakende satış fiyat toplamının 12 645,12 TL olduğu belirlendi.Sonuç: Atık olan ilaçların bir çoğunun akut durumların tedavisi için reçete edilmiş olduğu düşünüldüğünde, ilaç israfının önlenmesinde ilaç reçete edilmesi düzeyinde hekimlere ve ilaçların uygun kullanımlarının anlatılması düzeyinde eczacılara önemli roller düşmekte olduğu görülmektedir.

Determination of the Profile of Waste Medications Collected During Home Care ServiceStudent: Gökçen İlke TanırAdvisor: Prof. Dr. Şule Rabuş Department: Clinical Pharmacy DepartmentObjective: The aim of this study is to reveal a general profile of waste medications collected from patients receiving home care services, in order to investigate the causes of medications’ being waste and related economic losses.Methods: This study was carried out on 100 patients aged 18 and over who were registered to receive home care services provided by Kocaeli Provincial Health Directorate Home Care Services. The pharmacist who attended the home visits with the home care team collected all medications that were not actively being used at home (ie. waste medications). She also collected demographic and clinical information as well as information on waste drugs from the patient and/ or patient's caregiver. Results: A total of 563 boxes (447 different items) were collected from 100 houses visited. Of the collected waste medications 34.5% was prescribed for the treatment of an acute condition and 14.1% was prescribed for the treatment of a chronic disease. Thirty-nine percent of the medications had expired. When the economic analysis of the collected waste drugs was performed, it was calculated that the price paid by the Social Security Institution for these drugs was 8 275.26 TL and the total retail price of these drugs was 12 645.12 TL.Conclusion: Considering that most of the waste drugs have been prescribed for the treatment of acute conditions it can be concluded that physicians and pharmacists have important roles for the prevention of waste medications at the levels of prescribing and counseling on the proper use of drugs, relatively.
Keywords: atık ilaç; drug waste; economical analysis; eczacı; Eczacılık; ekonomik analiz Home care service; Evde bakım; Health; ilaç israfı; pharmacist; Pharmacy; Sağlık; waste medicine