Elektronik ve haberleşme eğitiminde yapay sinir ağları dersinin gerekliliğinin araştırılması ve ders içeriğinin hazırlanarak eğitim simülatörünün gerçekleştirilmesi - Kesen, Uğur (My University, 2001)
Bu çalışmada Yapay Sinir Ağları dersinin öğretim programına göre ders müfredatı hazırlanmış ve öğrencilerin dersi internet üzerinden takip edebilmeleri için eğitime yardımcı materyaller olarak WEB tabanlı simülatörler tasarlanmıştır. Bölüm I' de; tezin amacı ve öngörülen hedefler anlatılmıştır. Bölüm II' de; WEB tabanlı eğitimin temel özellikleri anlatılarak yurt dışında ve yurt içindeki uygulamalardan bahsedilmiştir. Bölüm III' de; Yapay Sinir Ağları dersinin müfredatının belirlenmesi ve WEB tabanlı eğitime aktarılması çalışmaları anlatılmıştır. Yapay Sinir Ağları dersinin müfredatı eğitime uygun olarak 6 ünite halinde hazırlanmıştır. Her ünitenin amacı ve öğrenciye kazandırdığı bilgiler açıklanmıştır. Bu dersin materyali olarak 6 adet eğitim simülatörü gerçekleştirilmiştir. Simülatörlerin 5'i WEB tabanlı olarak çalışmaktadır. 1 simülatör ise laboratuar amaçlı olarak yapılmıştır. Bu bölümde simülatörlerin çalışması ve tasarımı anlatılmıştır. Bölüm IV' de; sonuçlar tartışılmıştır. Bölüm V' de; sonuçlar değerlendirilerek öneriler verilmiştir.

INVESTIGATION OF NECESSITY OF ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS IN ELECTRONICS AND COMMUNICATION EDUCATION AND IMPLEMENTATION OF EDUCATIONAL SIMULATOR BY PREPEARING LESSON CURRICULUM In this study, a course curriculum has been prepared according to teaching program of Artificial Neural Networks course. Furthermore, WEB based-educational purposed simulators have been designed to make the students to follow the course via internet. Purpose of the thesis and the targets taken into consideration have been mentioned in Chapter I. Fundamentals of WEB based education were given in Chapter II and nation-wide and world-wide applications were also mentioned.In Chapter III, the studies on determining of Artificial Neural Networks course curriculum and on transfering this to WEB based education have been explained. Artificial Neural Networks course curriculum has been prepared in 6 Units according to existing teaching program. The goal of every Unit and the knowledge gained by the students have been explained. 6 educational purposed simulators have been designed as course material. 5 of the simulators have been run on a WEB based system. One of them is designed for laboratory purposed. In this chapter, operation and design of the simulators have been explained. In Chapter IV, the results were discussed. In Chapter V, the results were evaluated and some suggestions have been done.
Keywords: ELEKTRONİK EĞİTİMİ; Haberleşme; İletişim mühendisliği; SİMÜLASYON; Uygulamalı fizik; YAPAY SİNİR AĞLARI