İşletmelerde eğitimcinin eğitiminin önemi ve bir araştırma - Atmacan, Berna (My University, 2004)
İŞLETMELERDE EĞİTİMCİNİN EĞİTİMİNİN ÖNEMİ VE BİR ARAŞTIRMA İşletmelerin insan kaynakları departmanının olmazsa olmazı sayılan eğitim faaliyetleri, herşeyden önce istihdam eden personelin daha verimli çalışmasını sağlamak ve bunun sonucunda çalışılan işletmenin bütününün performasının yükseltilmesiyle ilgili faaliyetleri kapsamaktadır. Rekabet avantajını elinde tutmak isteyen işletmeler, kalifiye ve eğitimli işgücünü şirket içi ve dışı eğitim faaliyetleri ile gelişmelerine katkıda bulunmaya çalışmakta, böylelikle hem personeline verdiği değeri göstermekte, hem de eğitimli personel ile günümüzün başta gelen gereklerinden olan toplam kalite yönetimi faaliyetleri kapsamında daha kaliteli bir hizmet sunabilmektedir. Bu kadar ciddi bir konuda, çeşitli konularda personelin eğitim ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim veren eğiticinin, verilen eğitimdeki rolü büyüktür.Eğiticinin hazırlamış olduğu eğitim paketini, eğitime katılan kişilerin profillerine uygun yöntemlerle, etkin bir şekilde aktarabilmesi için nelere dikkat etmesi gerektiği hususunda eğitilmesi şarttır.Bu nedenle bu eğiticilerin iyi bir eğitim sürecinden geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle, bu çalışma, işletmelerde eğitim vermesi istenen yada planlanan eğiticilerin , bu eğitimi vermeden önce almaları gereken eğitimin önemini vurgulamak amacıyla hazırlanmış olup, altı ana konudan oluşmaktadır. Birinci bölümde, eğitim ile ilgili genel kavramlar arasındaki temel farklar ve bir eğiticinin bilmesi gereken tüm eğitim yöntemleri ortaya konmuştur. En genel tanımıyla eğitim, önceden belirlenmiş amaçlara göre, insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yönelik planlı faaliyetlerdir.Eğitim kavramı içinde, öğrenme, yetiştirme, geliştirme kavramları da birinci bölümde açıklanmaya çalışılmıştır.Ayrıca, eğiticilerin iyi derecede bilgi sahibi olması gereken , İşbaşı Eğitim Yöntemleri ( Yönetici Gözetiminde Eğitim, Yetki Göçerimi Yoluyla Eğitim, Monitör aracılığıyla eğitim, Staj yoluyla eğitim, İş Değiştirme Eğitimi, İşe Alıştırma Eğitimi, Komiteler aracılığıyla eğitim); İşdışı Eğitim yöntemleri ( Anlatma Yöntemi, Tartışmalı Konferanslar, Kurslar, Gezi-Gözlem Yoluyla Eğitim, Duyarlılık Eğitimi, Örnek Olay Yöntemi, Rol oynama yöntemi, İşletme Oyunları Yöntemi, Beklenen sorunlar Yöntemi,Görsel Ve işitsel Eğitim Yöntemleri ) ve Teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan yeni eğitim yöntemleri ( Multimedya Eğitim, Bilgisayar destekli eğitim ve Uzaktan Eğitim ) ele alınmıştır. İkinci bölümde yetişkinlerin nasıl öğrendikleri üzerinde durulmuş olup, yetişkinlerin öğrenme sürecinde karşılaştıkları tüm konular detaylı olarak ele alınmıştır. Personel eğitiminin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi ile ilgili sürecin işleyiş modeli üçüncü bölümde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, etkin bir eğiticinin tüm yetkinlikleri, kişilik özellikleri ve üstlenmeleri gereken tüm görevler üzerinde durulmuştur. Eğitici kimliği ile işletmelerde eğitim faaliyetlerini gerçekleştirecek eğiticilerin, bir eğitimi nasıl planlayacağı, planlanan bu eğitimin nasıl gerçekleştirileceği, gerçekleştirilen eğitimin nasıl işe tranfer edilip, günlük hayatta edinilen bilgilerin kullanılmasının sağlanacağı ve son olarak eğitimin istenen verimlilik düzeyinde geçip geçemediğini nasıl ölçüp değerlendireceği beşinci bölümde anlatılmaya çalışılmıştır. Altıncı bölümde de, işletmelerde, eğitici eğitimine tabii olan eğiticilerin daha yüksek performansla eğitim verdikleri ile ilgili dört farklı şirkette anket çalışması doğrultusunda bir araştırma yapılmış olup, elde edilen veriler dikkate alınarak bir analiz yapılmıştır.Bu sonuçlarla ilgili tüm detaylar ise son bölümde açıklanmıştır. The Importance of Trainers' Training In The Companies and Related Study Training activities, respected as sine qua non of the human resources departments of companies,firstly covers the activities concerned about more efficiency of the employees and hereby improving the performance of the entire companies. Intending to maintain the competitive advantage, the companies try to contribute to their development by providing both internal and external training to their qualified and educated workforce,thereby they prove their appreciation for their personnel and they perform a more qualified service by means of Total Quality Management which is presently an overriding necessity. Since the subject is very crucial, the trainer has a very vital role for training the personnel about various subjects in order to satisfy their training needs.The trainer must have been trained about the points to be paid attention during the lecture in order to teach with appropriate methods for the participants.Therefore, the trainers must accomplish the training process. Consequently, the study consist of six main subjects,prepared to emphasize the importance of training that the trainers should have before they train others. In the firs section, the basic differences between the general concepts of training, and all the methods that a trainer should know have been stated.The most general description of the training is planned activities in order to provide obvious progress in individual's behaviours in respect of determined purposes in advance. In The first section , concept of learning ,coaching, Development have all been explained.In addition to that, On the Job Training, ( Training supervised by the manager, Training trough Delegation, Training Through Monitor, Training Through İnternship ), Out Of The Job Training ( Tellin Method, Lectures for Discussion, Cources, Training Through Travel - Observation, Sensitivity Training, Case Method, Businness Games method, Expected Problems Method, Auto - Visual Training Method) and new technological methods arised by the help of new technological developments ( Multimedia Training, Training supported with Computer, Remote training ) have been stated. In the second section, by focusing on the subject of how adults learn, all the subjects encountered during the process of learning in adults have been revised in details. The prosses about planning personel training programmes, apply and analise it , is try to be explained in the third section. In the fourth section, abilities of the trainers, their personality trades and the duties that they have to do , are explained. How to plan training programmes, how to do these trainings, how to tranfer this knowledge to the job and productivity of the training programmes are explained in the fifth section. Finally in the sixth section, the study about the trainers who have trainers trainee programme, try to be proved that, this trainers have conducted highly performed training. The details about the results of the study are explained in there, too.
Keywords: Eğitimcinin Eğitimi, İşletmelerde; Personel Eğitimi