Demokratik tartışma ortamı açısından izleyici katılımlı televizyon tartışma programlarının değerlendirilmesi - Fıratlı, Esra (My University, 2006)
DEMOKRATİK TARTIŞMA ORTAMI AÇISINDAN İZLEYİCİ KATILIMLI TELEVİZYON TARTIŞMA PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Aydınlanma döneminden itibaren kamu, kamuoyu, kamusal alan, demokrasi ve katılım, yaşantılarımız için vazgeçilmez kavramlar olarak ortaya çıkmaktadır. Demokrasi kültürüyle oluşturulan demokratik tartışma ortamlarında, farklı düşüncelerin de ifade edilebilmesine olanak tanınmaktadır. Demokratik toplumlarda medya, işlevlerini yerine getirerek, kamuoyu oluşumuna katkı sağlarken, aynı zamanda da kamusal bir tartışma platformuna dönüşmektedir. Habermas’ın tanımladığı “Burjuva Kamusal Alanı”nda, kamuoyunun oluşmasına olanak tanınmış, eleştirel düşünmek, konuşmak ve tartışmak öncelik kazanmıştır. Dönüşüme uğrayan kamusal alan doğrultusunda, medyanın sağladığı kamusal tartışma platformu da kültürel tüketim alanlarından biri haline gelmiştir. Televizyon program türleri kapsamında, izleyici katılımlı tartışma programlarının demokratik tartışma ortamı sağlama açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, bu araştırmanın temel sorunu da, izleyici katılımlı tartışma programlarının demokratik anlayışla yönetilerek, herkesin eşit koşullarda aktif katılımını sağlayıp, sağlayamadığını ortaya çıkarmak oluşturmaktadır. Bu sorun temelinde, demokrasi kavramından yola çıkarak, demokratik tartışma ortamı açısından, izleyici katılımlı televizyon tartışma programları değerlendirilmiştir. Bu türdeki programlarda tartışılan konular, moderatörün tartışmayı yönetme tarzı, uzman olarak katılanlar, nasıl konuşulduğu ve tartışıldığı, halkın hangi koşullarda katılımcı olabildiği saptanırken, tartışma ortamının niteliğini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışmanın kuramsal bölümlerinde, kamu, kamuoyu, kamusal alan, günden belirleme, kanaat önderleri, eşik bekçileri, kitle iletişim araçlarının işlevleri, televizyon, teknoloji, ideoloji, tür, televizyon program türleri ve izleyici katılımlı televizyon tartışma programları gibi konular üzerinde durulmuştur. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye’deki kamusal ve özel televizyon kanallarında yayınlanmakta olan, üç izleyici katılımlı tartışma belirlenerek (Siyaset Meydanı, Konuşuyorum, Söz Sizde) içerikleri ve biçimleri hakkında bilgi toplamak amacıyla çözümlenmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise, izleyici katılımlı tartışma programlarına ilişkin sonuç, yargı ve önerilere yer verilmiştir.

THE EVALUATION OF THE TELEVISION DISCUSSION PROGRAMMES WITH PARTICIPATION OF THE VIEWING IN DEMOCRATIC DEBATE ATMOSPHERE With the age of enlightment puclic, public opinion, puclic sphere, democracy and participation concepts become the indispencible parts of our life. Democratic debate atmosphere, formed with demokratic culture, enable us tostate our different opinions. In democratic communities, media supplement the formation of the public opinion, however it turns to public discussion platform as well. In “Bourgeois Public Sphere” which is Habermas defined, it is given opportunutiy to the formation of the public opinion and given priority to the critical thinking, speaking and discussion. Public discussion platform tarnsformed in accordence with public sphere and supported by media, become one of the culture consumption area. With in the context of the television programs, participation of the viewing audience programs should be evaluated in the democratic discussion environment. Therefore, the main aim of this study is bring to light to the participation of the viewing audience programs administered with democratic conception, wether everybody attend to these programs as an active participant under same circumstances or not. On the basis of this issue, with the democracy concept, participation of the viewing audience programs are evelueted in democratic debate atmosphere. However, the aim of tis study is to reveal the subjectes wich are discussed in these programs, manners to the moderator’s debate conduct, participator’s roles in the programs and the quality of the debate atmosphere. In the theorical parts of this study, it is dwelled upon subjects such as public, public opinion, public sphere, agenda setting, opinion leaders, gate keapers, functions of the mass media, types of television programs and debate programs with participation of the viewing audience. For this purpose, these discussion programs (such as Siyaset Meydanı, Konuşuyorum, Söz Sizde) broadcasting in both public and private chanelles in Turkey are analysed to collect information about their contents and formats. However, in the final chapter of this study, it is given results, estimations and suggustions about participation of the viewing audience programs.
Keywords: Forumlar (Görüşme ve Tartışma)_Televizyon Programları; Kitle İletişim Araçları ve Kamuoyu; Televizyon Programları, Kamu Hizmeti