Toplumsal iletişimde gençlik altkültürlerinin yeri - Erşen, Mustafa Türker (My University, 2002)
Toplumsal iletişimde gençlik altkültürlerinin yerinin incelendiği çalışmanın birinci bölümü modern çağın kültürel ortamı, toplum birey çelişkisinin kökenleri ve altkültürün nasıl doğduğunu konu almaktadır. Sanayi toplumunun ve onun kültürel ortamının önceki dönemlerden farkı, bireyin modernleşme sürecine verdiği yanıtlar ve karşılaştığı sorunlar incelenmektedir. Modernizmin, altkültürün doğumuna nasıl yol açtığı tartışılmaktadır. İkinci bölümde ise gençlik altkültürleri konu alınmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonrası kuşak bilincinin doğması, gençliğin sorunları ve bu sorunlara yanıt olarak altkültürleri nasıl yarattıkları incelenmektedir. Gençlik altkültürlerinin kendilerini hangi yollarla ifade ettikleri, giyimleri, kullandıkları işaretleri, söylemleri, müzik tercihleri ele alınmaktadır. Son olarak da gençlik altkültürlerinin nasıl endüstriyelleştiği, meta ekonomisi tarafından yutulduğu incelenmektedir. Altkültürler içinde doğdukları dönemin duyarlılıklarına göre şekillenir. Üçüncü bölümde de üç örnek metinle bireyin içinde yaşadığı dönemde yaşadığı uyum sorunları ve çelişkileri incelenmektedir. Seçilen örnekler Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar, Ingvar Ambjörnsen'in İnsan Postuna Bürünmüş Köpek ve Hikmet Temel Akarsu'nun Kaybedenlerin Öyküsü romanlarıdır. Bu bölümde yeraltı kavramının nasıl doğduğu, altkültürlerin nasıl yaşandığı ve Türkiye'deki etkileri incelenmektedir. Tezde, altkültürlerin bireyin tercihlerinden değil, toplumsal çelişkilerden doğduğu üzerinde durulmuştur. Altkültürlerin bu çelişkileri nasıl dışavurduğu, modern kültür içinde ne gibi roller yüklendikleri açıklanmaya çalışılmıştır.

In the first part of the study which discusses the role of youth subcultures in social communication, the cultural environment of modern ages, the origins of society-individual conflict and the history of subcultures are examined. In addition, differences between industrial societies and their cultures and previous ages, individual's response to modernization, and the problems he faces are discussed. Also, the effects of modernizm on the birth of subcultures are explained. The second part discusses the youth subcultures. The spreading awareness of generation concept, problems of the young and creation of subcultures as a response to these problems are all explained in this part. The ways that subcultures express themselves, their clothing styles, signs and symbols that they use, musical preferences are emphasized. Lastly, the industrialization and destruction of subcultures by consumers economy is stressed. Subcultures are formed according to the ages they are born in. In part three, an individual's adaptation problems and conflicts in a period he lives in will be examplified with three selected texts. The texts are taken from Dostoyevski's Notes From Underground, Ingvar Ambjörnsen's A Dog in a Human's Skin and Hikmet Temel Akarsu's The Tale of the Loosers. In this part the birth of underground concept, and its effects in Turkey is shown. In this study it is emphasized that subcultures are the outcomes of social contradictions, not of individual preferences. Moreover, how these subcultures reflected these conflicts, and their roles in the modern cultures.
Keywords: Gençlik Türkiye; Iletişim; Toplum Bilimleri; Toplumsal anlayış; Toplumsal etkileşim