Mevcut bir binanın LEED sertifikası açısından incelenmesi : kredi oluşturabilecek fırsat ve önerilerin sunulması - Aytekin, Ayşe (My University, 2019)
Günümüzde artan enerji ihtiyacı ile birlikte enerji kaynaklarının verimli kullanımı, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji, binalarda yüksek performans konuları literatürde daha sık yer almaya başlamıştır. Bu unsurlar göz önüne alındığında enerji tüketiminde yüksek paya sahip olan binalarda enerji tasarrufu ve kaynak kullanımı daha önemli bir hale gelmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda bazı gelişmiş ülkeler binaların çeşitli kategorilerde değerlendirilmesiyle bina derecelendirme sistemleri oluşturmuştur. LEED sertifikasyon sistemi de yaygın olarak kullanılan sertifikasyon sistemlerinden biridir. Binalar bu sertifikaya sahip olabilmek için sürdürülebilir alan planlaması, suyun verimli kullanımı, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynak kullanımı ve iç ortam kalitesi olmak üzere beş ana kategoride değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda farklı seviyeler için yeterli puan alan binalar bu sertifikaya sahip olabilmektedir. Mevcutta LEED sertifikasına sahip olmayan binaların bu kriterler kapsamında değerlendirilmesi ve kredi kazanabilmesi bazı denetimler ve ölçümler gerektirmektedir. Bu kategorideki binalarda, gerekli ölçümlerden ve incelemelerden sonra LEED kriterlerinin sağlanması için iyileştirme çalışmalarının yapılması ilk başta maliyetli gözükse de ülke ekonomilerine olumlu yansıyacağı öngörülmektedir. Bina konfor düzeyini düşürmeden kaynak ve enerji tüketiminin azaltılması bu noktada önemlidir. Bu nedenle binaların derecelendirme sistemi kullanılarak değerlendirilmesi; enerji tüketimi ve enerji verimliliği konularında yeni pazarların oluşmasına, tüketicilerin bilinçlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Bu tez çalışmasında, mevcut bir ofis binası LEED sertifikasyonu kapsamında değerlendirilerek elde edebileceği puan hesaplanmıştır. Binanın gerekli kriterlerce incelemesi yapılmış ve LEED sertifikasına sahip olabilmesi için öneriler sunulmuştur. İncelenen ofis binasının mevcut durumuyla 47 puan alarak LEED Sertifikası’na sahip olacağı öngörülmüştür Ofis binasının sunulan önerilerle 12 puan daha alarak LEED Gümüş Sertifikası’na sahip olabileceği saptanmıştır.

Nowadays, with the increasing energy need, efficient use of energy resources, renewable and sustainable energy, high performance in buildings have begun to take place more frequently in the literature. Considering these factors, energy saving and resource utilization are becoming more important in buildings that have a high share in energy consumption. In line with this information, some developed countries have developed building rating systems by evaluating buildings in various categories. The LEED certification system is also one of the widely used certification systems. In order to have this certificate, buildings are evaluated in five main categories: sustainable area planning, efficient use of water, energy and atmosphere, material and resource use and indoor quality. As a result of this evaluation, buildings that have enough points for different levels may have this certificate. The fact that the buildings which do not currently have LEED certification are considered within the scope of these criteria and earn credit require some inspections and measurements. It is foreseen that, in the buildings of this category, the improvement studies to ensure the LEED criteria after the necessary measurements and examinations are initially seen as costly, but they will be reflected in the economies of the country positively. Reducing resource and energy consumption without reducing building comfort is important at this point. Therefore, the classification and evaluation of buildings based on the rating system will contribute to the formation of new markets in energy consumption and energy efficiency and to raise awareness of consumers. In this thesis, an existing office building is evaluated within the scope of LEED certification and its score is calculated. The building has been inspected according to the required criteria and suggestions have been made in order to obtain the LEED certificate. It is foreseen that the office building will have a LEED Certificate with 47 points in its current condition. It has been determined that the office building can get a LEED Silver Certificate by getting 12 points with the suggestions presented.
Keywords: certification systems; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; energy efficiency; enerji verimliliği LEED; LEED; sertifika sistemleri