Multiple sklerozlu hastalarda Desteksiz Üst Ekstremite Egzersiz Testi’nin (UULEX) geçerliliği ve güvenilirliğinin araştırılması - Uncu, Tuna (My University, 2022)
Amaç: Multiple sklerozlu (MS) hastalarda Desteksiz Üst Ekstremite Egzersiz Testinin (UULEX) geçerlilik ve güvenirliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya MS tanılı 23 hasta dahil edildi ve Zamanlı 25 Adım Yürüme Testi (T25FW), Kol-omuz ve El Sorunları Anketi (DASH), Dokuz Delikli Tahta Testi (DDTT), dinamometre, Ashworth Skalası, Beck Depresyon Ölçeği, Borg Dispne Skalası, Multipl Skleroz Yaşam Kalitesi Enstrümanı-54 (MSQOL-54) ile değerlendirildi. Geçerliliğinin araştırılması için değerlendirme ölçütleriyle UULEX skorları arasındaki ilişki Spearman korelasyon analiziyle hesaplandı. UULEX bir değerlendirici tarafından başlangıçta, bir saat sonra ve bir hafta sonra olacak şekilde üç kez uygulandı. Güvenirliğin belirlenmesi için sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ve Cronbach alfa katsayısı hesaplandı. Bulgular: UULEX ile MSQOL-54 bileşik fiziksel sağlık alt boyutu, DDTT, T25FW, DASH, omuz addüksiyonu ve boyun ekstansiyonu kas gücü arasında güçlü istatiksel anlamlı korelasyon saptandı (rho= 0,569, p= 0,005; rho= 0,552, p= 0,006; rho= 0,753, p= 0; rho= 0,557, p= 0,006; rho= 0,518, p= 0,011; rho= 0,578, p= 0,004). Ortalama UULEX süreler 7 dakika 37 saniye, kaldırılan ağırlık 0.42 kg, gelinebilen seviye 6.58 olarak bulundu. Gözlemci içi güvenirliğinde ICC değeri süre için ICC= 0,943; 95% CI, 0,889-0,973, ağırlık için ICC= 0,816; 95% CI, 0,673-0,91 ve seviye için ICC= 0,962; 95% CI, 0,927-0,983 idi. Cronbach’s alfa katsayısı süre, ağırlık, seviye için sırasıyla 0,98, 0,93 ve 0,99 olarak saptandı. Sonuç: UULEX MS hastalarında üst ekstremite endurans ve egzersiz kapasitesinin değerlendirilmesinde geçerli ve güvenilir bir testtir.

Objective: To aim of this study is investigate validity and reliability of the Unsupported Upper Extremity Exercise Test (UULEX) in patients with multiple sclerosis (MS). Material and Methods: 23 patients diagnosed with MS were included in study and evaluated Timed 25-Step Walking Test (T25FW), Arm-Shoulder and Hand Problems Questionnaire (DASH), Nine-Hole Board Test (DDTT), dynamometer, Modified Ashworth Scale, Beck Depression Scale, Modified Borg Dyspnea Scale, Multiple Sclerosis Quality of Life Instrument-54 (MSQOL-54). Determine validity, relationship between evaluations and UULEX score was calculated by Spearman correlation analysis. UULEX was administered three times by evaluator at baseline, one hour and one week later. Reliability and consistency were calculated with intraclass correlation coefficient (ICC) and Cronbach's alpha coefficient. Results: Strong statistically significant correlation was found between UULEX and MSQOL-54 composite physical health sub-dimension, DDTT, T25FW, DASH, shoulder adduction, neck extension muscle strength (rho= 0,569, p= 0,005; rho= 0,552, p= 0,006; rho= 0,753 , p= 0; rho= 0,557, p= 0,006; rho= 0,518, p= 0,011; rho= 0,578, p= 0,004). Average UULEX times were 7 minutes 37 seconds, weight lifted was 0.42 kg, attainable level was 6.58. In intra-observer reliability, ICC value for time ICC= 0,943; 95% CI, 0,889-0,973, weight ICC= 0,816; 95% CI 0,673-0,91 and level was ICC= 0,962; 95% CI 0,927-0,983. Cronbach's alpha coefficient for duration, weight and level were found 0,98, 0,93 and 0,99 respectively. Conclusion: UULEX is a valid and reliable test for evaluating upper extremity endurance and exercise capacity in MS patients.
Keywords: endurance; endurans Multiple sclerosis; Fizik tedavi; geçerlik güvenirlik; Health; Multiple skleroz; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; UULEX; validity and reliability