The perceived importance of first line managerial competencies in Turkey - Öztürk, Erol (My University, 2003)
Globalleşme, Teknolojik gelişmeler ve değişen müşteri ihtiyaçları günümüz iş dünyasını, organizasyonlarını daha etkin hale getirebilecek yönetim yaklaşım ve modellerini aramaya ve uygulamaya zorlamaktadır. Yeni yönetim yaklaşımlarında insan ve insanın potansiyeli, örgüt başarısında anahtar role sahip bir unsur olarak görülmektedir. Bu bağlamda, McLelland (1976)'ın yetkinlik çalışmalarıyla, iş dünyasında yetkinlik bazlı yönetim uygulamaları önem kazanmaya başlamıştır. Bir çok yönetim literatüründe, önemi, avantajları, değerlendirilmesi ve yönetimde uygulama esaslarından bahsedilen yetkinlik, Boyatzis (1982) tarfından kişinin sahip olduğu, motivasyon, karakter, yetenek, kisilik algısı, sosyal rol ve bilgi olarak tanımlanmaktadır. Günümüz koşullarında, örgütlerin başarılı ve etkin olmasında çok önemli bir yere sahip olan yönetici yetkinlikleri, yetkinlik yaklaşım ve modellerinin temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye iş dünyasında, günümüz ve gelecek 5 yıl içerisinde, etkili performasla ilintili olarak önemli olarak algılanan ilk basamak yönetici pozisyonu yetkinliklerinin, sıralanması ve Avrupa Personnel Yönetimi Derneği (EAPM) tarafından yapılan benzer çalışmayla kültürel farklılıklar açısından karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma sonuçları gösteriyor ki; günümüz ve gelecek 5 yıl içerisinde, ilk basamak yöneticilerde en önemli olarak görülen/ görülecek yetkinlik, müşteri odaklılıktır. Bu çalışmanın sonuçları, EAPM araştırmasının sonuçları ile karşılaştırıldığında, iki çalışma sonuçları arasında bir çok benzerlikler olmakla birlikte, iki çalışmayı birbirinden ayıran 4 önemli yetkinlik tespit edilmiştir. Bu yetkinlikler; Başkalarını Motive Etme, Yargılama, Yetkilendirme ve Teknik Uzmanlık'tır.

Globalization, technological developments and changing customer needs are forcing today's business world to search for management approaches and models, which will make their organizations more effective. In new management approaches, human and his potential are considered as the key factors in the success of organization. In this context, competency studies of McLelland (1976) and competency based management applications have been becoming more important. In most of the management literature, it has been told about the importance, advantage, evaluation and applications of competencies in management; competency is defined by Boyatzis (1982) as an underlying characteristic of a person in that it may be a motive, a trait, a skill, an aspect of one's self image or social role, or a body of knowledge, which he or she uses. Taking into consideration the conditions of the time, manager competencies have a major role in the success and efficiency of organizations and they form the basis of competency approaches and models. In this study the purpose is to rank the first line managerial positions competencies, which are and will be regarded as important in relation to effective performance in Turkish business world and to compare these competencies with a similar study that was carried out by The European Association for Personnel Management (EAPM) in terms of cultural differences. The results of this study show that today and in the next five years, what is seen/ what will be seen as the most important competency for first line managers is being customer oriented. When the results of this study are compared with the results of the study carried out by EAPM, there are many similarities between two studies however four important competencies differentiate two studies: motivating others, judgement, empowering and technical expertise.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel Yönetimi