Vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyellerin standardizasyonu - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, klinikte ayırıcı tanı testi olarak kullanmak üzere, Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyellere ilişkin normatif veriler elde etmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya; 16'sı kadın, 16'sı erkek olmak üzere toplam 32 gönüllü katıldı. Elektrotlar, toprak elektrot, alına; aktif elektrot, sternokleidomastoid kasının orta kısmına; referans elektrot ise sternokleidomastoid kasının sternum kısmına gelecek şekilde yerleştirildi. 1000 Hz tone burst uyarıcı kullanıldı. Bulgular: Cinsiyetler ve kulaklar arasında P13-N23 latans değerleri arasında anlamlı fark elde edilmedi. 105, 100, 95, 90 ve 85 dB nHL'de, P13 ve N23 için ortalama latans ve amplitüt değerleri saptandı. Tüm grupta ortalama eşik değeri 91,875 dB nHL olarak bulundu. Sonuç: P13-N23 latans değerlerinde standart sapmanın küçük olmasına karşın, amplitüt değerlerinde standart sapmanın büyük olduğu belirlendi. Bu durum latansın ayırıcı tanı için daha belirleyici olduğu şeklinde yorumlandı.

Objectives: The purpose of this study is to determine the normative data for vestibular-evoked myogenic potentials (VEMP ) to use in differential diagnosis. Materials and Methods: We recorded vestibular-evoked myogenic potentials in 32 voluntaries (16 men and 16 women). Electrodes were placed as 1-channel montage: active electrode to the midpoint of the ipsilateral Sternocleidomastoid muscle (SCM), referance electrode to the lower part of the ipsilateral SCM and ground electrode to the forehead. 1000 Hz tone burst stimulus was used. Results: There was no significant difference between male and female subjects and, no significant interaural difference for P13-N23 latency values. P13-N23 latency and amplitude values were determined at 105 dB, 100 dB, 95 dB, 90 dB and 85 dB nHL. The mean VEMP threshold was 91,875 dB nHL. Conclusion: Standard deviation was small for P13-N23 latency values, whereas was large for amplitüte values. It was accepted that the latency values could be used for differential diagnosis.
Standardization of vestibular evoked myogenic potentials
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Hematoloji