İnterrelationships of skeletal maturity, dental maturity and chronological age in subjects with extreme vertical facial types - Efthymiou, Konstantinos (My University, 2006)
TEZ KONU BAŞLIĞI: “Aşırı Vertikal Yüz Tipine Sahip Bireylerin İskeletsel, Dişsel Ve Kronolojik Yaşları Arasındaki İlişki” ÖZET: Bu çalışmada aşırı vertical yüz tipine sahip bireylerde iskeletsel ve dişsel gelişim arasında fark olup olmadığının araştırılması ve bu iki gelişim indikatörü arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yaşları 8 ila 17 arasında değişen 372 Türk kökenli çocukların lateral sefalometrik, sol el-bilek ve panoramik radyografları değerlendirildi. Hasta seçim kriteri alt yüz yüksekliğinin total ön yüze olan oran ölçümüne dayanarak yapıldı (≤53% ve ≥58%). Daha sonra karşılaştırma yapmak amacıyla biri uzun ve diğeri kısa ön yüz yüksekliğime sahip iki grup oluşturuldu. Uzun yüzlü bireylerin kısa yüzlü bireylere gore pubertal büyüme atılımına ulaşması erkeklerde ortalama 5 ay kızlarda 7 ay daha önde olduğu görülmüştür. Pubertal iskeletsel gelişim aşamalarındaki farklar kızlar için istatiksel olarak oldukça belirgin bulunmuştur (p<0.001). Erkeklerde ise iki grup arasında sadece sesamoid aşamasında istatiksel olarak belirgin bir fark bulunmuştur (p<0.01). Diş gelişiminde ise uzun yüze sahip bireylerin 10-14 yaşları arasında her iki cinste de 7 aydan 1 yıla kadar varan istatiksel olarak belirgin bir şekilde önde olduğu gözlenmiştir. Ayrıca uzun yüze sahip bireylerin aynı iskeletsel gelişim seviyesinde kısa yüze sahip bireylere gore diş yaşlarının daha önde olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda uzun ve kısa yüze sahip bireyler arasında iskeletsel ve dişsel gelişimde belirgin fark olduğu gözlenmiştir. Bu yüzden çocukların büyüme statüsü değerlendirilirken, büyüme tahmininin doğruluğunu artırmak amacıyla vertical yüz konfigurasyonunu dikkate almak daha doğru olacaktır.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ortodonti