Örgüt kültürünün çalışanların örgütsel bağlılığı üzerindeki etkisi : sivil toplum kuruluşları üzerine bir araştırma - Bayram, Çiğdem (My University, 2025)
Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık kavramları son dönemlerde üzerinde sıkça durulan ve birbiriyle ilişkili olan kavramlardır. Örgütlerin iş dünyasında giderek artan rekabet koşullarına direnç göstermesi ve varlığını devam ettirerek fark yaratması, güçlü bir örgüt kültürü ve bünyesindeki örgütsel bağlılığı yüksek çalışanlar ile mümkün olmaktadır. Günümüzde örgütsel başarı ve performans artışı, diğer sektörler kadar sivil toplum kuruluşları için de önem verilen konulardan biridir. Sivil toplum kuruluşlarının toplumsal rolünün güçlenmesi, STK’ların ve bünyesindeki profesyonel kadroların giderek istihdam alanında daha geniş bir yer işgal etmeye başlamasıyla birlikte, artık örgütsel davranış da STK’lar açısından dikkate alınması gereken öncelikli alanlardan biri olmuştur. Bu gerçekten yola çıkarak, bu araştırmanın amacı, sivil toplum kuruluşlarında örgüt kültürünün çalışanların örgütsel bağlılığı üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemiyle sivil toplum kuruluşlarında profesyonel olarak çalışan 15 katılımcının çok değerli katkılarıyla yürütülmüştür. Veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler literatürle karşılaştırılarak gruplandırılmış ve analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, sivil toplum kuruluşlarında örgüt kültürünün çalışanların örgütsel bağlılığı üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu araştırma, üç ana bölümden ve bir sonuç bölümünden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde, ilk olarak sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları kavramları ile tarihçeleri, sivil toplum kuruluşlarının fonksiyonları ve sivil toplum kuruluşlarında profesyonel yaşama ve çalışan olmanın getirdiği olumlu ve olumsuz yönlere ilişkin genel bir değerlendirme sunulmaktadır. Aynı bölüm içinde ayrıca kültür, örgüt ve örgüt kültürü kavramları, örgüt kültürünün özellikleri, öğeleri, çeşitleri, fonksiyonları, örgüt kültürünü etkileyen faktörler ve örgüt kültürü modelleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, örgütsel bağlılık kavramı, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler, örgütsel bağlılık yaklaşımları, örgütsel bağlılığın sonuçları ve örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık ilişkisi ulusal ve uluslararası literatürden güncel araştırma sonuçlarıyla teorik olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, sivil toplum kuruluşlarının profesyonel çalışanları ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerin yer aldığı nitel araştırma kapsamında, araştırma konusu, amacı ve yöntemi, kapsam ve sınırlılıkları, araştırmanın temel iddiası, araştırmanın modeli, araştırmanın evren ve örneklemi ile elde edilen bulgulara yer verilerek elde edilen bulgular referans alınan modellerle ilişkili olarak değerlendirilmiş ve tartışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi hususunda araştırmanın temel iddiası ile ilgili sonuçlar paylaşılmıştır. Ayrıca yapılan analizler ışığında sivil toplum kuruluşları için çeşitli çözüm önerileri sunulmuştur.

In recent years, organizational culture and organizational commitment have emerged as two key concepts in organizational studies and are increasingly examined in relation to one another. The ability of organizations to survive in a competitive environment and distinguish themselves in the marketplace depends largely on a strong organizational culture and a workforce with high levels of commitment. Today, improving organizational success and performance has become a priority not only for businesses but also for non-governmental organizations (NGOs). As NGOs play a growing role in society and their professional staffing continues to expand, organizational behavior has become an essential area of study within these institutions. Against this backdrop, the present study aims to explore the influence of organizational culture on employees’ organizational commitment in the context of NGOs. The research employs a qualitative approach, drawing on the insights of 15 professionals working within various NGOs. Data were collected through semi-structured interviews and subsequently analyzed in light of existing literature. The findings suggest that organizational culture plays a critical role in shaping employees’ commitment to their organizations. This study is composed of three main sections, concluding with a separate conclusion chapter. The first section begins by defining and tracing the history of Civil Society and Non-Governmental Organizations (NGOs). It then provides a general overview of NGO functions and discusses the positive and negative aspects of working professionally within these organizations. Additionally, this section explores the concepts of culture, organization, and organizational culture, detailing their characteristics, components, types, roles, factors that influence them, and various organizational culture models. The second section theoretically examines organizational commitment. This includes looking at the factors that affect it, different approaches to understanding commitment, its outcomes, and the connection between organizational culture and organizational commitment. This discussion is supported by recent research from both national and international academic literature. The third section describes the qualitative research conducted through semi-structured interviews with professional employees of NGOs. This part outlines the research topic, purpose, methodology, scope, and limitations. It also presents the study's main argument, the research model, and details about the research population and sample. The collected findings are then presented, evaluated, and discussed in relation to the models referenced in the study. Finally, the conclusion section shares the results related to the study's main argument concerning the impact of organizational culture on organizational commitment. Furthermore, based on the analyses performed, various solutions and recommendations are provided for Non-Governmental Organizations.
The impact of organizational culture on employees’ organizational commitment : a study on non-governmental organizations
Keywords: Corporate culture; NGO; Organizational behavior; Organizational commitment; Organizational Culture; Örgüt Kültürü; Örgütsel bağlılık; Örgütsel Bağlılık Civil Society; Örgütsel davranış; Sivil Toplum; Sivil Toplum Kuruluşu; Şirket kültürü