Yabancı dil (İngilizce) öğretiminde güdülenme (modivasyon) ölçümü - Emeksiz, Berrin (My University, 2006)
KISA ÖZET Güdülenme kişinin bir ihtiyacı, isteği ya da özlemi doğrultusunda oluşan içsel bir olgudur ve kişinin hedefi doğrultusunda harekete geçmesinde enerji kaynağı oluşturur. Güdülenme teorisyenlerinin birçoğu bu içsel olgu olmaksızın öğrenmenin gerçekleşmeyeceğini düşünürler ve bu nedenle eğitimde öğrencilerin güdülenme seviyelerini etkileyen faktörler çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı yabancı dil olarak

eğitimi alan öğrencilerin güdülenme düzeylerini ölçmek ve öğrenme süreci içerisinde güdülenmelerini olumlu ve olumsuz olarak etkileyen etmenleri araştırmaktır. Çalışma özellikle aşağıdaki soruları yanıtlamayı amaçlamıştır. 1.Öğrencilerin derse başlamadan önceki güdülenme düzeyleri nedir? 2.Öğrencilerin ders esnasındaki güdülenme düzeyleri nedir? 3.Öğrencilerin derse başlamadan önceki ve ders esnasındaki güdülenme düzeyleri nasıl farklılık gösterir? 4.Öğrencilerin derse başlamadan önce güdülenme düzeylerini olumlu yönde etkileyen etmenler nelerdir? 5.Öğrencilerin derse başlamadan önce güdülenme düzeylerini olumsuz yönde etkileyen etmenler nelerdir? 6.Öğrencilerin ders sonu güdülenme düzeylerini olumlu yönde etkileyen etmenler nelerdir? 7.Öğrencilerin ders sonu güdülenme düzeylerini olumsuz yönde etkileyen etmenler nelerdir? Bu çalışmanın amacı, yabancı dil (İngilizce) öğrencilerinin okuma ve yazma becerilerini geliştirmek üzere programlanmış 10’ar dakikalık ders aralarıyla ard arda 60’ar dakikadan oluşan 4 derslik oturumların öncesinde ve oturumlar esnasındaki güdülenme düzeylerindeki değişiklikleri incelemektir. Araştırmanın deneklerini 2005-2006 akademik yılında Marmara Üniversitesi Yabancı Diller İngilizce Hazırlık Okulu B11 sınıfında okuyan dil düzeyleri ortanın altında olan 23 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılara ders öncesinde ve ders esnasındaki motivasyonu olumlu ve olumsuz etkileyen faktörleri saptamak üzere hazırlanmış ifadelerden oluşmuş bir anket verilmiş ve bu faktörlerden kendilerine uygun olanlarını işaretlemeleri ve ders öncesi ve ders esnasındaki motivasyon düzeylerini anket üzerindeki ölçeklerde belirtmeleri istenmiştir. Sınıf öğretmenleri olarak araştırmacı, katılımcılarla haftanın üç günü ders işlemiş ve 5 aylık veri toplama sürecinde 22 kez anket uygulaması yapmıştır. Öğrencilerden 3 dakikalarını ayırarak derse başlamadan önceki ve ders esnasındaki motivasyon düzeylerini ve bunları olumlu ve olumsuz etkileyen etmenleri saptayabilmek için hazırlanmış olan ibareleri içeren anketi yanıtlamaları istenmiştir. Motivasyon ölçeklerinden çıkan motivasyon düzeyi sonuçları ve anket sorularından çıkan ders öncesi ve ders esnası olumlu ve olumsuz etkileyen etmenlerin sonuçları sayısal olarak kişi ve gün bazında kayıt edilmiştir. Kayıtlardaki rakamlar işlemlere tabi tutulmuş ve sonuçları sunmak üzere tablolar ve grafikler hazırlanmıştır. Elde edilen bulguların ortaya çıkarmış olduğu sonuçlar şunlardır Öğrencilerin yüzde ellisinin derse başlamadan önce ve ders esnasındaki güdülenme düzeyleri farklılık göstermektedir. Bu farklılık düşük düzeyden yüksek düzeye çıkma şeklinde olumlu yönde ya da yüksek düzeyden düşük düzeye inme şeklinde olumsuz yönde olabilir. Motivasyon düzeyleri sabit kalan öğrencilerin motivasyon düzeylerinde olumlu ya da olumsuz yönde değişme yoktur; ders öncesi motivasyon düzeyi yüksek olan öğrenciler dersi yüksek motivasyonla sürdürmekte ya da ders öncesi motivasyon düzeyi düşük olan öğrenciler dersi düşük motivasyonla sürdürmektedirler. Bunun yanı sıra bu alandaki araştırmalarda belirtilen ‘ihtiyaçların karşılanması ‘ esasına uygun olarak öğrencilerin derse başlamadan önce ve ders esnasında motivasyonlarını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen bir çok etmen olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmanın, öğrencilerinin güdülenme düzeylerinin derse başlamadan önce ve ders süresince yüksek kalması ve buna bağlı olarak öğrenme sürecini en verimli kılmak arzusunda olan öğretmenlere ders planlarını yaparken yardımcı olması beklenmektedir. ABSTRACT Grading Motivation in ELT (English) Motivation is an internal state or condition that is directly related to a need, desire,or want that serves to energize or activate behavior and give it direction.Most motivation theorists assume that a learned behavior will not occur unless it is energized.Therefore, the factors affecting learners’ levels of motivation are of crucial importance.This present study aims to grade the motivation levels of English as a foreign language (EFL whereafter) students and to find out the factors that positively and negatively affect their motivation levels. The following questions are particularly addressed: 1.What are the EFL students’ levels of motivation before-class sessions? 2.What are the EFL students’ motivation levels during -class sessions? 3.How do the EFL students’ motivation levels vary before and during class sessions? 4.What are the positive factors affecting the EFL students’ motivation levels immediately before they start a class session? (pre-class motivation/ positive factors) 5.What are the negative factors affecting the EFL students’ motivation levels immediately before they start a class session? (pre-class motivation/ negative factors) 6.What are the positive factors affecting the EFL students’ motivation levels during a class session? (during-class motivation/ positive factors) 7.What are the positive factors affecting the EFL students’ motivation levels during a class session? (during-class motivation/ negative factors) The study particularly aims to investigate how motivation levels of students in an English class where it is taught as a foreign language differ in the beginning and during each day of study (class session) consisting of four consecutive 60 minute reading and writing classes with 10 minute intervals. The study was carried out with a group of 23 pre-intermediate students in class B11 at the Preparatory School of Foreign Languages at Marmara University in the 2005-2006 academic year. The data collection instruments were questionnaires consisting statements and scales specially prepared, particularly for reading and writing classes. The researcher met the students three times a week and the students were asked to mark on the same questionnaire, as a data collecting instrument, 22 times during the 5 months the data was collected. The students were asked to spare 3 minutes before class sessions began and during class sessions to fulfill the requirements of marking the motivation scales and the statements specially devised to find out the positive and negative factors on their motivation status immediately before they started class sessions and during the class sessions. Students’ motivation scale results as well as pre-class and during-class positively and negatively affecting factors were recorded in numbers on individual and daily basis for each implementation of the scales and questionnaires. The results were calculated and graphs as well as tables were designed in order to indicate the outcome. Findings revealed that the motivation levels of many students immediately before they start class sessions and during class sessions vary. The variation between the motivation levels could be detected either in the negative direction, that is to say, from high levels of motivation to low levels or in the positive direction, that is from low levels of motivation to high levels. Findings also reveal that motivation levels of many students remain stable, that is to say the ones who feel highly motivated immediately before the sessions keep it during the sessions and vice versa, the ones who have low motivation levels keep it throughout the sessions. Another finding of the study was that students are under the effect of several negative and positive factors immediately before class sessions begin and during class sessions, which are quite in line with the related literature in the field on satisfaction of needs. Hence, the result of the study will hopefully serve teachers when they devise their curricula in order to have students with high motivation levels from the beginning until the end of class sessions, and therefore, help create an efficient learning atmosphere which students benefit most. This will also bring satisfaction in the art of teaching in the teachers’ perspective.
Keywords: Dil Eğitimi; Motivasyon, Dil Eğitimi