Doğum sonu dönem annelerin emzirmeye ilişkin düşünceleri ve uygulamaları - Tezergil, Berna (My University, 2007)
DOĞUM SONU DÖNEM ANNELERİN EMZİRMEYE İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİ VE UYGULAMALARI ÖZET Emzirmenin erken dönemde başlatılması; anne-bebek arasındaki duygusal bağın kurulmasında, emzirmenin devamlılığının sağlanmasında ve emzirme sorunlarının önlenmesinde etkili olmaktadır. Araştırma, annelerin doğum sonu dönemde emzirmeye ilişkin düşüncelerini ve uygulamalarını belirlemek, emzirme süresince gereksinimlerine uygun hemşirelik bakımını sağlamak amacıyla İstanbul ili Özel Kadıköy Şifa Hastanesi Kadın-Doğum ve Yenidoğan Bölümünde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini; Kasım 2005- Mart 2006 döneminde doğum yapan, tüm anneler ve bebekleri oluşturmuştur. Araştırma örneklemine; normal spontan(NSD), sezaryenla (S/ C) doğum yapmış, sağlıklı yenidoğana sahip ve araştırmaya katılmaya istekli, (S/ C doğum yapan 101 ve NSD yapan 43 anne) toplam 144 anne ve bebeği alınmıştır. Araştırma verileri, literatürden yararlanılarak hazırlanan “Tanıtıcı Bilgi Formu” ve emzirmeyi değerlendirmek amacıyla kullanılan “Emzirme Puanlama Sistemi (LATCH) ” kullanılarak elde edilmiştir. Veriler ön uygulama sonrası gerekli düzenlemeler yapılarak toplanmıştır. Değerlendirmede; yüzdelik, ortalama, standart sapma, ki-kare ( Pearson, Fisher), student’s t testi kullanılmıştır. Araştırmada, annelerin yaş ortalamaları 30.42±3.70, % 61.1’inin üniversite ve üst düzey öğrenim gördüğü, % 54.9’unun çalışmakta , % 70.1’inin primipar olduğu, % 81.2’ sinin bu gebelikte bilgi aldığı, % 75.7’ sinin ilk altı ay emzirmeyi düşündüğü belirlenmiştir. Annelerin çoğunluğu ilk bir saat içinde bebeklerini kucağa alıp, emzirmişlerdir. Annelerin % 21.5’inin bebeğine mama verdiği, % 31.3’ünün meme başı çatlağını önlemeyi bilmediği, evde emzirmeye ilişkin eksik bilgilerinin olduğu ve LATCH puan ortalamaları da 8.02±1.70 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda; annelere emzirme desteği ve sürekliliğinin sağlanması, eksik bilgilerin giderilmesi, evde bakım / laktasyon danışmanlığının verilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur. PRACTICES AND THOUGHTS OF MOTHERS ON REGARDİNG WİTH BREASTFEEDİNG IN THE POST-PARTUM PERIOD

If the breast-feeding starts in his/ her early days, it will greatly help establish the emotional relationship between the mother and the baby, ensure continuity of successful lactation as well as preventing possible breast-feeding problems. This research was conducted to determine the practices and thoughts of mothers durıng the post-partum period, and find the best way of nursing care to be provided during the breastfeeding period. The spectrum of the research covered mothers who gave birth between November 2005 and March 2006 in the Özel Kadıköy Şifa Hospital in Istanbul in the Maternity Department, and neonatal clinic. The research was conducted on 144 mothers and their babies, who were willing to take part in the research. 43 of them gave birth naturally and 101 of them went into induced labor. Data were obtained using “Introductory Information Form”, which was prepared using related literature, and using “Breastfeeding Charting System (LATCH)”. The results were obtained after making the required changes following the first application. During the assessment of the results, the percentile system of averaging and standard deviation, and the chi-square student’s test were used (Pearson, Fisher). The average age of the mothers who participated in the research is 30.42 ± 3.70, % 61 received university education, % 54.9 work, % 70.1 primipara (first time mothers), % 81.2 were informed during the recent pregnancy, % 75.7 is thinking of breastfeeding the baby for the first six months. Most of the mothers took their babies on their laps and breastfeeding them within the first hour of giving the birth. % 21.5 fed their babies formula, % 31.3 didn’t know how to prevent nipple cracks and are not knowledgeable enough on breastfeeding at home and their average LATCH point is 8.02±1.70. Having made an assessment of the research results, mothers have been offered breastfeeding support for securing continuity, support to clear misinformation, and home care / lactation consultancy
Keywords: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği; Hemşirelik_Doğum ve Kadın Hastalıkları; Kadın_Psikoloji