İslam hukukunda Müslümanlar açısından gayri müslim devlet vatandaşlığı - Dede, Elif (My University, 2016)
İSLAM HUKUKUNDA MÜSLÜMANLAR AÇISINDAN GAYRİ MÜSLİM DEVLET VATANDAŞLIĞI Bir Müslümanın gayri müslim devlet vatandaşlığına geçmesi/ sahip olması, güncel fıkıh meselelerinden birisidir. Bu mesele, Kuzey Afrika’daki Fas, Tunus ve Cezayir gibi ülkelerin Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine tartışılmaya başlanmıştır. Büyük bir Müslüman nüfusun gayri müslim ülkelerde yaşaması sebebiyle sömürge döneminden sonra da İslam hukukçularının üzerinde durduğu bir konu olmuştur. Bu tezde Müslümanlar açısından gayri müslim devlet vatandaşlığının İslam hukukundaki yeri incelenmiştir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. vatandaşlık kavramı, hukuki mahiyeti, tarihi ve İslam hukukunda vatandaşlık konularından oluşmaktadır. İkinci bölümde ülke, hicret, dârulharbden dârulharislâma hicretin hükmü ve gayri Müslim ülkede ikamet gibi konu ile ilgili klasik kavram ve meseleler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde de müslüman azınlıklar hakkında verildikten sonra gayri müslim devlet vatandaşlığı tartışmalarının tarihi arka planı, meselenin hükmü ile ilgili görüşler ve gerekçeleri anlatılmıştır. Anahtar Kelimler: Vatandaşlık, Ülke, Dârulislâm, Dârulharb, Hicret, Müslüman Azınlıklar

CITIZENSHİP OF NON-MUSLIM STATE FOR MUSLIMS IN ISLAMIC LAW Having or transition of Muslim to citizenship of non-Muslim state is one of the contemporary fıqh issues. When French invaded North African countries such as Morocco, Tunisia and Algeria, this issue has started to discuss. After this period, Islamic jurists were needed to focus on it because of a large Muslim population has began to settle in non-Muslim countries. In this thesis I aim to analyze the place of citizenship of non-Muslim state for Muslims in islamic law. The thesis consists of three chapters. Chapter one outlines citizenship concept, legal nature, history and citizenship in islamic law. Chapter two traces classical topics and terms about the issue as country, hijrah (migration), judgement of hijrah from dar al harb to dar al Islam and living in dar al harb. Chapter three gives information about Muslim minorities and analyze the historical background of debate of non-Muslim citizenship, opinions about provision of issue and reasons. zenship, State, Dar al-Islam, Dar al-Harb, Migrate, Muslim Minorities
Keywords: Hukuk; İslam; Vatandaşlık