The implications of Yusuf (T-306/ 01) and kadi (T-305/ 01) judgments on the EU legal order - İz, Seval Arzu (My University, 2008)
YUSUF (T-306/ 01) VE KADI (T-315/ 01) KARARLARININ AB HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ AT’ nin kurulusundan günümüze kadar, Topluluk Mahkemeleri AB Hukuku açısından dönüm noktası sayılabilecek birçok karar vermislerdir. Bu kararlarda Topluluk Mahkemeleri aktivist bir sekilde davranarak Topluluk hukuk düzenini sekillendirmek istedikleri görüslere uygun olarak olusturmuslardır. Fakat, Yusuf (T-306/ 01)ve Kadı (T-315/ 01)bu olusuma tezat olusturmuslardır.2005 yılında, Đlk Derece Mahkemesi Yusuf ve Kadı davalarında AT’nin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarını kabulü, kisilere ve kurumlara ekonomik ve finansal yaptırımlar uygulanması ve Topluluk Mahkemelerinin temel insan hakları açısından Birlesmis Milletler Güvenlik konseyi kararları ile bunları uygulayan Topluluk Regülasyonları hukuksal incelemesinin ne kadar Mahkemenin yetki alanına girdiği hakkında yeni bir cüretkar karar vermistir. Bu tezde söz konusu hususlarda, bu kararların altında yatan sebepler değerlendirilip kararların etkileri incelenmistir. Yusuf / Kadi Cases, EU, EC, UN Security Council Resolutions

THE IMPLICATIONS OF YUSUF (T-306/ 01) AND KADI (T-315/ 01) JUDGMENTS ON THE EU LEGAL ORDER From the very beginning of the EC until today, the EC Courts have given many judgments which were milestones of EU Law. In these judgments, the Community Courts acted in a activist way in order to establish the structure of the Community legal order according to their certain idea of that legal order. However, the judgments of Yusuf (T-306/ 01) and Kadi (T-315/ 01) seem as a contrast to this evolution. In 2005 with the judgments given by the CFI the Yusuf and Kadi Cases a new bold precedent was established concerning the EC’s powers in order to implement the UN Security Council Resolutions to adopt economic and financial sanctions against individuals/ entities and the scope of Community Court’s jurisdiction with respect to review of legality of UN Security Council Resolutions and implementing EC Regulations under fundamental human rights. Thus, in thesis the approaches behind these precedents are evaluated and examined with their possible implications.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Hukuku; Güvenlik Konseyi; Hukuk_Avrupa Birliği