Türkiye’de istihdam politikaları kapsamında meslek edindirme kursları : Eskişehir örneği - Atay, Sevcan (My University, 2021)
Günümüzde gelişmişlik seviyesi ne olursa olsun işsizlik, ortaya çıkardığı sosyal, ekonomik ve psikolojik sonuçlar itibariyle bütün toplumların en önemli sorunlarından biridir. Küreselleşme, sanayileşme, nüfus artışı, göç ve krizlerin etkisiyle de işsizlik rakamları artmakta, işsizlikle mücadelede yeni politikalar gündeme gelmekte ve Meslek Edindirme Kursları da bu kapsamda önem kazanmaktadır. Son yıllarda MeslekEdindirme Kursları, işsizlikle mücadele ve istihdam politikaları kapsamında önemli bir fonksiyon görmektedir. Bu çalışmada, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı faaliyet gösteren “Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nın (ESMEK) ve Türkiye İş Kurumu’nda (İŞKUR) verilen eğitimlerin, işsizliği azaltmadaki rolü araştırılmaktır. Yapılan çalışmada sosyal bilimlerde sıklıkla kullanılan literatür tarama yöntemi kullanılmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), İŞKUR ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Faaliyet Raporları’ndan elde edilen verilere göre tablo ve grafikler oluşturularak değerlendirmeler yapılmıştır. Eskişehir’de Meslek Edindirme Kurslarına ilişkin istatistikî veriler, işsizlik ve istihdam verileri ile karşılaştırmalı şekilde analiz edilmiştir. Bu çalışmada, ESMEK ve İŞKUR tarafından yürütülen meslek eğitim kurslarının, kadın istihdam edilme oranını artırdığı ve kursiyerlerin sosyal anlamda birçok kazanım elde ederek sosyal hayat ile olan uyumunu kolaylaştırdığı ortaya konulmuştur. Buna ek olarak, meslek eğitim kurslarının, meslek edindirmeye yönelik amacının yanında kursiyerlerin sosyalleşmesine katkı sağladığı görülmüştür.

Regardless of the level of development today, unemployment is one of the most important problems of all societies in terms of its social, economic and psychological consequences. Unemployment increase with the effect of globalization, industrialization, population growth, migration and crises, new policies come to the agenda in terms of fighting unemployment and Vocational Training Courses gain importance in this context. In recent years, Vocational Training Courses have an important function within the scope of unemployment and employment policies. The aim of this study is to investigate the role of the trainings given in the Arts and Vocational Training Courses (ESMEK) and Turkish Employment Agency (İŞKUR) operating under the Eskişehir Metropolitan Municipality in reducing unemployment. In the study, the literature review method, which is frequently used in social sciences, is used. According to the data obtained from the Activity Reports of the Turkish Statistical Institute (TUIK), İŞKUR and Eskişehir Metropolitan Municipality, tables and graphs are created and evaluations are made. Statistical data on Vocational Training Courses were analyzed comparatively with unemployment and employment data in Eskişehir. In this study, it was revealed that the vocational training courses conducted by ESMEK and ISKUR increased the employment rate of women and facilitated the integration of the trainees into social life by gaining many social gains. In addition, it has also been seen that vocational training courses contribute to the socialization of the trainees as well as to the purpose of acquiring a profession.
Keywords: Employment; Employment (Economic theory); Employment Policies; Eskişehir; Finance; İstihdam; İstihdam (Ekonomi teorisi); İstihdam Politikaları; İşsizlik; Maliye; Meslek Edindirme Kursları; Turkey; Türkiye; Unemployment; Vocational Training Courses