Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatı ve siyasi faaliyetleri - Fatih, Yıldız (My University, 2025)
Milliyetçilik düşüncesi insanların kendi milletlerine ve devletlerine karşı hissettikleri aidiyetin ve sevginin ifadesi olarak dünyada ve Türkiye’de yaygın biçimde görülen bir düşünce hareketidir. Ülkemizde bu hareketin önemli temsilcilerinden biri Muhsin Yazıcıoğlu’dur. O, 1954 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesinde doğmuş, genç yaşlarda Türk milliyetçiliği ideolojisiyle tanışmıştır. Ankara’daki üniversite yıllarında bazı genç dernekleri ve sosyokültürel hareketler içerisinde yer almış, Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Hüseyin Nihal Atsız, Ahmet Arvasi, Osman Yüksel Serdengeçti, Galip Erdem, Dündar Taşer ve Alparslan Türkeş gibi düşünür ve politikacılardan etkilenmiştir. 12 Eylül 1980 darbesinden sonraki yargılamalar neticesinde cezaevine gönderilmiştir. Cezaevi sürecinde de inançlarından ödün vermemiştir. 1987 yılında beraat ederek serbest bırakılmıştır. Cezaevlerindeki ülkücü mahkumlar ve ailelerine destek olmak amacıyla kurulan Selçuklu Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı’nın yönetimini üstlenmiştir. 1991 yılında milletvekili seçilmiş, 1992 Temmuz’unda Milliyetçi Hareket Partisi’nden ayrılmış, 1993’te de Büyük Birlik Partisi’ni (BBP) kurmuştur. Kendine bağlı gençler ise fikri ve kültürel çalışmalarını yapmak üzere Nizam-ı Alem Ocakları adı altında örgütlenmişlerdir. Bunun adı sonradan, halen faaliyetini sürdüren Alperen Ocakları’na dönüştürülmüştür. Yazıcıoğlu 2009 yılında seçim çalışması için gittiği Kahramanmaraş’tan dönüş yolunda helikopterin düşmesi sonucu yanındakilerle birlikte vefat etmiştir. Milliyetçiliği İslami değerlerle harmanlayan bir siyaset anlayışı geliştirmiştir. Farklı kökenlerden ve kültürlerden gelen Türk halkını aynı kilimin farklı nakışları olarak görmüştür. Döneminde meydana gelen toplumsal olaylar ve ülkeyi tehdit eden dış saldırılar karşısında millet bütünlüğü içinde hareket edilmesi gerektiğini savunmuştur. Türk siyasetinde ahlak, maneviyat ve milliyetçilik temelli bir liderlik anlayışıyla öne çıkan önemli bir figürdür. Yazıcıoğlu’nun liderlik vizyonu, Türk milliyetçiliğine getirdiği özgün yorumları ve Türk siyasetindeki etkileri kapsamlı bir şekilde ele alınmaya değer niteliktedir.

Nationalism, as an expression of people’s sense of belonging and love for their nation and state, is a widely observed ideological movement both globally and in Turkey. One of the prominent representatives of this movement in Turkey is Muhsin Yazıcıoğlu. Born in 1954 in the Şarkışla district of Sivas, Yazıcıoğlu encountered the ideology of Turkish nationalism at a young age. During his university years in Ankara, he was actively involved in various youth organizations and sociocultural movements, eventually serving as the President of the Grey Wolves (Idealist Hearths). His ideological and political views were shaped by influential figures such as Hüseyin Nihal Atsız, Ahmet Arvasi, Osman Yüksel Serdengeçti, Galip Erdem, Dündar Taşer, and Alparslan Türkeş. Following the coup d’état on September 12, 1980, he was imprisoned as part of the subsequent trials. Despite his imprisonment, he remained steadfast in his beliefs. In 1987, he was acquitted and released. Yazıcıoğlu took on the management of the Selçuklu Social Security and Education Foundation, established to support nationalist prisoners and their families. Elected as a member of parliament in 1991, he parted ways with the Nationalist Movement Party (MHP) in July 1992 and founded the Great Union Party (BBP) in 1993. The youth affiliated with him organized themselves under the banner of the Worldly Order Hearths for intellectual and cultural activities, later rebranded as the Alperen Hearths, which remains active today. In 2009, Yazıcıoğlu tragically passed away alongside his companions in a helicopter crash while returning from an election campaign in Kahramanmaraş. He developed a political vision that blended nationalism with Islamic values, perceiving the Turkish people from diverse origins and cultures as distinct patterns on a single carpet. He advocated for unity in response to societal upheavals and external threats to the nation. Yazıcıoğlu emerged as a significant figure in Turkish politics, distinguished by his leadership rooted in morality, spirituality, and nationalism. His leadership vision, unique interpretations of Turkish nationalism, and profound influence on Turkish politics merit comprehensive examination.
Keywords: Ahlak; Biography; Biyografi; Büyük Birlik Partisi; Ethical politics; Great Union Party; Idealism; Leadership; Liderlik; Maneviyat; Milliyetçilik ve İslam; Morality; Muhsin Yazıcıoğlu; Nationalism and Islam; Political ideology; Politicians; Politikacılar; Siyasi ideoloji; Spirituality; Temiz siyaset Muhsin Yazıcıoğlu; Turkey; Turkish nationalism; Turkish politics; Türk milliyetçiliği; Türk siyaseti; Türkiye; Ülkücülük; Yazıcıoğlu, Muhsin, 1954-2009