İslâm iktisat düşüncesi tarihi II: İslâm pazarları ve hisbe teşkilâtı - KALLEK, CENGİZ (Klasik Yayınları, 2022)
İslâm İktisat Düşüncesi Tarihi serisi, İslâm medeniyetinin iktisat düşüncesi boyutunu aydınlığa kavuşturmak ve bu düşüncenin akımlarını belirlemek suretiyle bir \"düşünsel soy kütüğü\" çıkarma amacıyla hazırlandı. İslâm iktisat düşüncesinin konumunu ve değerini yadsıyan savların sorgulanmasını da hedefleyen bu dizinin ilk kitabı İslâm İktisat Düşüncesi Tarihi: Harâc ve Emvâl Kitapları başlığıyla yayımlandı.Serinin ikinci kitabı olan elinizdeki eserde, \"hisbe\" ve \"ihtisab\" kavramlarının anlam ve kapsamı açıklanmakta, muhtesibin faaliyet alanını teşkil eden pazarın / piyasanın hukukî, iktisadî, tarihî ve coğrafî nitelikleri incelenmekte, ilgili literatürün genel özellikleri, kronolojik dağılımı ve belli dönemlerde yoğunlaşmasının sebepleri değerlendirilmektedir. Bu çalışma ayrıca, dizinin, teorik ve pratik nitelikli hisbe / ihtisab kitaplarına odaklanan üçüncü cildi için de bir mukaddime mahiyetindedir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)