Şiir bilgisi konusu için tasarlanmış farklılaştırılmış sınıf ortamının öğrenciler üzerinde yarattığı bilinçsel ve duyuşsal değişimler - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim altıncı sınıf Türçe dersi şiir bilgisi konusu için tasarlanan farklılaştırılmış sınıf ortamının, öğrenciler üzerinde yarattığı bilişsel (öğrenme düzeyi) ve duyuşsal (birlikte çalışmaya gönüllülük, derse ve öğretmene karşı tutum vb.) değişimlerin incelenmesidir. Araştırmada, nitel araştırmalar içerisinde yer alan örnek olay yönteminin teori test etme tekniği kullanılmıştır. Araştırma, İstanbul’da özel bir okulun altıncı sınıfına devam eden 22 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Türkçe dersi şiir konusunda, istasyon ve ilgi merkezi stratejileri kullanılarak hazırlanan farklılaştırılmış öğretim tasarımı, üç ders saatinde uygulanmıştır. Öğretmenle bireysel derinlemesine, beş öğrenciyle odak grup görüşmesi ve doğrudan gözlem yoluyla elde edilen veriler, yapılandırılmış raporlama yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, farklılaştırılmış öğretim öğrencilerin öğrenmeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca, öğrencilerin derse yönelik ilgilerini artırmış, arkadaşlık ilişkilerini geliştirmiş ve yardımlaşma davranışlarını artırmıştır.

Th e purpose of this research is to analyze the cognitive (learning level) and aff ective (volunteering to study together, attitude towards the teacher and the lesson) changes which are caused by the diff erential classroom environment designed for the poetry subject in a Turkish lesson of the 6th grade in elementary education. Th eory testing technique of case study which takes place in qualitative research was applied in this research. Th is research was implemented on 22 students who attended sixth grade in a private school in Istanbul. Diff erentiated teaching design, which was prepared by using station and interest center strategies, was exercised in the subject of poetry in a Turkish lesson for two teaching periods. Data which were obtained via in a depth individual interview with the teacher, focus group interviews with five students, and direct observations were analyzed with structured reporting method. According to the findings, diff erentiated teaching has a positive impact on children’s learning. In addition, it increases the interests of children towards the lesson, help them develop friendship relationships, and augments mutual aid behaviors.
The cognitive and affective changes caused by the differentiated classroom environment designed for the subject of poetry
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel